Summering av en bullet journal - Vad hände det senaste året
Ja, vad hände egentligen under senaste året för min del. Förra hösten startade jag upp en helt ny bullet journal. Jag köpte mig en rikigt fin skrivbok och började fylla sidorna med tabeller, planering och samlingar. Främst har den funkat som en kalender, men jag har även använt den för att följa mig själv på olika vis genom olika trackers och samlingar. 

(null)

En bullet journal är just det, en bok som du utformar på ditt eget vis. Inte minst handlar det om att planera och sortera sitt liv. En snabb googling eller titt på youtube kan lära dig mycket om du vill lära dig mer. 
 
Själva kalendern är inte superspännande att titta på förutom vissa saker jag har kunnat se själv. Jag har bland annat fört en slags tracker (en tabell där jag kryssar i olika saker jag gör eller upplever) för varje månad. Jag har kunnat se att jag varit väldigt sporadisk i min yogapraktik. Ibland ofta ibland inget alls. Jag har defintivt joggat mer sällan än jag haft förhoppning om och jag kan se att min migränhuvudvärk kommer med två eller fyra veckors mellanrum. Intressant, hänger kanske samman med kroppens cykler? Eller är det bara så länge jag kan stå emot innan allt krashar en aning? Svårt att säga. 

Att ha en sådan tabell att fylla i varje dag ger mig påminnelse om saker jag ändå vill göra för mig själv. Kanske handlar det om att ringa en kompis ibland, att ta en stund i naturen på egen hand, att unna mig själv lite hemma-spa osv. Genom att skriva in saker jag vill göra för mig själv hjälper jag mig själv att bli påmind om det vilket får mig att faktiskt skapa utrymme för det i livet. 

Det ska dock inte handla om att tvinga mig att uppnå det bara för att kryssa i så många rutor som möjligt. Händer det inte så finns det skäl till det. Det är mer en lätt knuff i rätt riktning. Det är inte "flest kryss vinner". Det ska inte gå att kryssa allt på en dag, det handlar om vilka val jag gjort utifrån förutsättningar jag haft. 
 
(null)

I alla fall. Med hjälp av den här fina boken har jag kunnat formulera och sätta upp mål, både stora och små. Det är en jättestor sak. När jag blev sjuk för tre år sedan (jo, det närmar sig tre år sedan jag blev sjukskriven och jag blev ju egentligen dålig redan innan) då visste jag inte ens vad jag tyckte om och inte tyckte om. Att kunna skriva en bucket list och faktiskt bocka av saker på den är stort för någon som knappt vetat vad hon tycker om. 
 
Det finns punkter på min lista som jag släpper nu när jag startat en ny bullet journal, några som jag flyttar vidare och några som redan är avklarade :) Wohoo! 
 
Hur som helst, nu när jag ser tillbaka är samlingarna väldigt roliga att titta på. 
 
Jag har bland annat sett filmer som Lala land, Suffragette, Imorgon börjar all, Coco, Joy, Manchester by the sea med flera. 
 
Tv-serier jag följt är till exempel Miniatyrmakaren, The bold type, Divorce, The handmaids tale, Fröken Frimans krig, The last man on earth, Sharp objects, Peaky blinders och många fler. (obs inte klar med alla serier så spoila inget tack!)
 
Några böcker jag läst: Big Magic - Elizabeth Gilbert, Extremely loud, incredibly close - Jonathan Saffron Foer, Våga vara rädd - Emma Holmgren, Milk and Honey - Rupi Kaur. 
 
Don´t get me started on the ljudböcker. De är för många, men några slumpmässigt plockade från den långa listan är exempelvis Sleeping Giants - Sylvain Neuvel, Grit - Angela Duckworth, Ready player one - Earnest Cline, Kallocain - Karin Boye, Caraval - Stephanie Garber, The subtle art of not giving a fuck - Mark Manson och många, många fler. 
 
Ord och uttryck jag samlat på mig under året Hygge, Shinrin-Yoku, Själskörhet, Jolabokaflod, Grit, Tidsfattigdom. Några av dem har fått egna inlägg här på bloggen :) 
 
Upplevelser jag varit med om är exempelvis att besöka Eva Svärds bokrelease, att spendera en lördag på tyst retreat, att dra ihop ett instameet där jag träffade andra instagrammare och pratade psykisk ohälsa, stress och sjukskrivning, ett bröllop och ett zumbamaraton. 
 
Det fina med att sätta upp mål, önskningar och drömbilder är att det blir lättare att börja ta små steg i den riktningen. Mot livet jag vill leva och drömmarna jag vill uppfylla. Jag ser fram emot att se den typen av listor fyllas på. Det roliga med att samla på saker när de väl är avklarade gör att det blir lättare att sätta saker i perspektiv. Tänk så många böcker jag läst, platser jag hunnit besöka (utan att jag ens lämnat landet förutom en dagstur till Köpenhamn), tänk så många upplevelser ett år kan innehålla ändå. Det gör en även mer uppmärksam på allt en upplever. Vad vill jag notera på mina listor? 
  (null)

Nu längtar jag efter att få fylla på nya listor och samlingar, att få tomma sidor att bli o-tomma (rimlig målsättning som inte sätter lika mycket press som att säga att de ska fyllas, eller hur?). Ett år till att fyllas med livet. Att få bocka av saker på min bucket list och att lägga till nya punkter allteftersom jag kommer på fler saker jag vill vara med om. För tre år sedan visste jag inte vem jag var. Idag är jag full av drömmar och ser fram emot vad som kommer. 

Har du en bullet journal eller liknande? Vilka delar är dina favoriter? Någon lista eller sida du vill tipsa om? Kim

Jag har en Bujo och den har heft en stor roll när det kommer till att få till en rimlig struktur på veckan efter utmattningskraschen, att inte göra för mycket och tydligare kunna se och prioritera det som behövs. Ett superbra verktyg för mig att påminnas om att ta hand om mig själv, ge plats åt återhämtande saker. Jag trackar även mående, vilket för mig är positivt då jag kan bläddra tillbaka några månader och lite tydligare se att tillfrisknandet går åt rätt håll. Det är så lätt att inte se det små, små framsteg själv mitt i vardagen där man är men bujon gör det lite tydligare. Bäst tycker jag om uppslagen med spoon theory som ger mig en bra vägledning om hur men energi ser ut just nu och gör det lite lättare att påminnas om att använda energi på ett bra sätt. Skulle du vilja göra ett inlägg där man får kika lite på hur dina uppslag ser ut? Kul att få inspiration till bujon och hitta små nya guldkorn som kan få en att utvecklas framåt.

Svar: Hej hej! Vad kul att även du har haft nytta av din bujo. Förstår hur du menar och har även jag tidigare trackat mitt mående på olika vis. Det gör jag nu med i viss grad, men inte lika mycket. Det är givande att kunna skapa sig en överblick, jag kunde ju dels se ungefär hur ofta mina huvudvärks/migrändagar kom på ett tydligare sätt. Precis som du skriver går det även att se hur det faktiskt blir lite bättre över tid, även om det går så långsamt att en inte uppfattar det själv.
En anledning till att jag inte har lagt upp några uppslag är att de blir en aning personliga och för att jag har en ganska oläslig handstil. Trots mitt målande och skapande skriver jag inte så snyggt ;) haha. Men kanske jag kan göra ett par exempelsidor för att visa framöver. :) Ha det så fint!
bylittlenea.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress