Tipslistan tema stress och utmattning

Här kommer några viktiga tips på sidor, konton och annat att hålla koll på om du vill förstå mer om stress, hjärnan, utmattning, sjukskrivningar, psykisk ohälsa med mer. Det gäller frågor kring hela samhället likväl som för individer. Det är även en liten hyllning till de eldsjälar som jobbar för ett mer hållbart samhälle för oss alla.

Tack till er allihop!  

Hoppas att du hittar något intressant här. (observera att jag inte är sponsrad av någon på något vis) 

 

 

Vägra Väggen– ”Vägra väggen är en fristående, ideell insamlingsorganisation utan vinstintresse. Vi vänder oss till människor i alla åldrar oavsett bakgrund, kön och sexuell läggning. Vår vision är att motverka stressrelaterad ohälsa och utmattning. För att nå dit arbetar vi med forskningsfinansering, kunskapsspridning, ekonomiskt rehabiliteringsstöd och påverkansarbete.” 

Vägra väggen finns även på Sociala medier där du kan följa och stötta dem. Den som har möjlighet kan även bidra ekonomiskt för att öka deras möjligheter att hjälpa människor i behov av rehabilitering (det är många människor som behöver det pga bristande stöd från vården) samt för att driva forskningen framåt och spridning av kunskap kring stress och utmattning. 

 

Tankesmedjan Balans– ”Syftet med Tankesmedjan Balans är att synliggöra hur den politiska styrningen av välfärden skapar psykisk ohälsa hos de som jobbar i vård, skola och omsorg. Vi vill därmed skapa opinion för en politisk styrning av välfärden som grundar sig i balans mellan krav och resurser.” 

Liksom Vägra väggen är Tankesmedjan Balans en en ideell förening. Driftskostnaderna täcks av frivilliga donationer från privatpersoner. Marcus och Åsa är skärpta personer som jobbar hårt för att driva sina frågor, få kontakt med politiker och synliggöra strukturer och problem. Jag har själv känt mycket stöd från dem på twitter redan innan de gick samman i detta projekt. PåInstagramfinns även en fanclub i deras ära startad av en insta-vän. 

 

Utmattningen.se – ”Utmattningen.sevill genom storytelling sprida kunskap och bjuda på egna erfarenheter, tips och reportage inom området. Vi vill inspirera dig som känner dig trött, stressad eller har diagnosen utmattningssyndrom, att finna en väg framåt. Du är långt ifrån ensam. Välkommen till vårt Community!”

Victoria sprider kunskap om utmattning via utmattningen.se och sociala medier. Hon lyfter även andras berättelser och pratar om hur det är att vara utmattad som ung. 

 

Page of mind – ”EN FEMINISTISK DAGSTIDNING FÖR och av KVINNOR I PSYKISK OHÄLSA​”

Page of mind är en digital tidning som pratar om psykisk ohälsa i olika former. Varje nummer har ett tema och jag vet att utmattning är ett ämne som kommer komma längre fram, men redan nu finns många intressanta texter och tips att ta del av redan nu. 

 

 

BlueCall – ”BlueCall är en mobilapp för anonyma terapeutiska samtal över telefon och chatt.”

BlueCall gör det smidigt att få hjälp och stöd i svåra stunder, eller bara halvsvåra. Det finns möjlighet att enkelt få kontakt, telefonsamtal eller chatt, med volontärer likväl som professionella samtalsterapeuter. Ibland behöver vi bara någon att prata med, ibland behöver vi ta ett första steg för att komma vidare. Jag har även skrivit om BlueCall tidigare här i bloggen. 

 

Hjärnfonden – ”Hjärnfonden är en ideell insamlingsstiftelse utan statligt stöd, som har till uppgift att samla in och fördela pengar till forskning samt informera om hela hjärnan och alla dess sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar.”

Hjärnfonden bidrar till att viktig forskning bedrivs och hjälper till att sprida viktig kunskap om hjärnans funktioner, sjukdomar, skador och så vidare. Nyligen höll de i en rad spännande föreläsningar och samtal kring hjärnan, bland annat pratade de om stress och utmattning samt hur det påverkar våra kognitiva funktioner, hjärndimma och hur själva strukturen i hjärnan kan förändras av långvarig stress utan återhämtning. Titta tex på det här otroligt intressanta klippet om hur stress kan orsaka skador i hjärnan.  

 

Lite Mycket nu - "En skola på sms som hjälper dig stå upp mot stress" 

Fyll i ditt mobilnr och få ett sms om dagen med kloka råd för att bättre hantera stressen i vardagen! Smidigt samt smarta små påminnelser. 

 

Mona-Li och tröttbacillen– Instagramkompisen Anna har skrivit en barnbok som snart släpps. Vi har träffat henne här i bloggen som gästbloggare. Boken handlar om Mona-Li vars mamma drabbas av tröttbacillen. Jag ser verkligen fram emot att läsa den.

 

#hjälpjagärutmattadUnderbara Clara och Erica har skrivit en bok ihop, om utmattning. Den finns med i boklistan nedan. Jag har ännu inte hunnit läsa den själv. Under #hjälpjagärutmattad har de fått in en hel hög med berättelser från oss andra i samma sits. Jag skrev en text på instagram under den taggen och fick häromdagen reda på att de även läst upp min text i sin pod – en underbar pod! Sök på # i sociala medier, lyssna på podden (vissa avsnitt pratar de om utmattning och stress) eller läs boken vettja. 

 

 

Bloggar om utmattning

Tankar om Utmattning

Alldamnstories

Aldrig mer utmattad

Fröken Duktig

 

Böcker om utmattning mm

Med mitt mod – Eva Svärd

Utmattad – en novellsamling

Ibland mår jag inte så bra – Therese Lindgren

Nu är det kul igen – Karin Adelsköld

Hjälp, jag är utmattad – Clara Lidström & Erica Dahlgren

 

Det finns givetvis mycket, mycket mer att hitta. Fyll gärna på i kommentarerna här och i sociala medier med fler tips. Vi håller varandras rygg och hjälps åt att sprida kunskap, tips och erfarenheter för att kunna ta oss an detta och skapa en sundare mer hållbar framtid för hela samhället. 

Jennie

Så fina bilder, och fin blogg.

Svar: Tack! Vad kul att du gillar både blogg och bilder :)
bylittlenea.blogg.se

Anonym

Så många bra lästips! Tack, det är något som verkligen behövs. Och tack för att du tänkte på mig och min lilla blogg. 😊

Svar: Vad fint att du uppskattar tipsen. Tyvärr behövs den här infon finnas och spridas med tanke på hur många som mår dåligt pga stress. 💛
bylittlenea.blogg.se

Marie Bergman

Viktiga böcker som har hjälpt mig:
*Våga vara rädd
*Tillbaka till jobbet

Svar: Tack för att du tipsar om dem. Jag har hört om dem flera gånger men inte läst någon av dem än 💛
bylittlenea.blogg.se

Wilda

Jättebra tips! Det ska jag tipsa vidare om. Jag skriver en del om utmattning på reaktionista.se och vill också tipsa om ellenlindberg.com som skriver bra om detta.

Svar: Ja, jag läser er båda! Tack för att du lyfte både din och Ellens blogg här i kommentaren. Kul att du ville dela vidare. Det tackar jag för och hoppas att vårt tipsande gör nytta för fler :)
bylittlenea.blogg.se

www.nestorforlag.se

Vilka bra tips! Tack! Jag skriver också en hel del om psykisk ohälsa och utmattning❤️

Svar: Ja, det gör du ju :) Tack för att du lyfter det här i kommentaren. Jag får nog samla ihop till nya tipsinlägg. 💛
bylittlenea.blogg.se

Clara, Bossbloggen

Grym lista även om det svider lite att den ska behövas alls. Själv bloggar jag om min utmattning, om hur chefer kan förebygga och motverka detta och hur vi kan bygga ett mer hälsosamt arbetsliv : http://www.bossbloggen.se/?s=Utmattningssyndrom+

Svar: Tack! Jag känner som du, synd att det ens behövs en sån här lista.

Ja, det gör du ju. Jag brukar läsa din blogg :) Tack för att du skriver det här också. Jag får göra fler listor framöver tror jag. 😊💛
bylittlenea.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress