Fjällvandringstipsen - planering och bra att ha. Och om klädkorvar

Just nu planerar vi faktiskt minst ett nytt  äventyr I fjällen, men det blir tidigast nästa sommar. När det gäller äventyrliga semestrar som fjällvandring så tycker jag att planeringen av den är en stor del av själva äventyret.  Vi kan ju börja där. Jag fick ett önskemål om att skriva mer om fjällvandring så det kan komma ett par inlägg om det framöver. 

 

(null)

På väg mot Sylarna, 2015. 
 
(null)
Helagsbadet intill fjällstationen, 2016. 
 

 

Att planera sin resa

Det har blivit mer populärt de senaste åren, att vandra eller besöka fjällen. För det har vi märkt när vi varit ute, att många tycks ta sig till en fjällstation för att bara besöka. Alltså att bo på fjällstationen och gå små dagsturer runtomkring. Det är nog ett bra alternativ för den som av en eller annan anledning inte kan vandra i dagar eller bo i tält. Vi har besökt olika fjällstationer under våra vandringar, men aldrig sovit kvar, vi har istället valt tält. På gott och ont. 

 

Så först och främst, fundera över vilken typ av äventyr som passar dig. Vill du ta dig från punkt A till B , eller bara hålla dig runt omkring en fast punkt? Hur långt vill/kan  du ta dig och hur lång tid kan du tänka dig? Tre dagar, en vecka? Därefter går det att börja titta på passande turer. Var i Sverige vill du vara? Fjällmiljö finns från Dalarna och norrut, eller föredrar du skogsleder som Bergslagsleden, Sörmlandsleden och liknande? Kolla in Svenska Turistföreningens tips för att hitta rätt sorts vandring tex. 

 

Beroende på var du ska vandra och hur du ska vandra krävs olika förberedelser och utrustning. 

 

(null)

I väntan på färjan till Saltoloukta fjällstation vid Stora sjöfallet för en dagstur, 2017.

 

 

Bra saker att ha vid fjällvandring

 

Riktigt bra kängor – det måste inte vara de dyraste som finns, men de ska passa din fot och tåla terräng och en del vatten. Det kan bli vandring på platser där marken är väldigt sank och fuktig, det kan bli att kliva på stenar över vattendrag och det kan bli regn. Att gå på ojämn mark med tung packning gör det även till en bra idé att satsa på kängor med stöd för vristerna för att minska risken för skador. Det är även smart att "gå in skorna" ordentligt innan du ger dig ut på en längre tur. Gå gärna i skog och mark så du får testa på det, för en vandring i naturen är vitt skild från att gå i motionsspåret, även om det råkar ligga i naturen. En km på fjället är tuffare och tyngre än en km på plan yta! 

 

Underställ och regnkläder – Vädret kan slå om snabbt . Se till att ha regnställ nära till hands även om det inte verkar behövas när du sätter igång. Underställ funkar bra som PJs att sova i dessutom. Regnskydd till ryggsäcken är ovärderligt. Oavsett om du kör sopsäck och silvertejp eller ett skydd som är anpassat efter just din väska. 

 

(null)

 

Ryggsäck – vilket leder in oss på nästa punkt. Ryggsäckar finns i många modeller och storlekar. Prova dig fram till en som p assar just dig och som är lagom stor för den typ av vandring du ska göra. 

 

Trangiakök eller liknande matlagningsutrustning – Snabbt och smidigt för att kunna laga till mat, koka vatten osv. 

 

Mat! Är det något som behöver planeras ordentligt är det maten! Torkad mat väger lite och tar väldigt lite plats. Det finns att köpa färdigt, även enkla pulversoppor kan funka som lättare lunch osv. Fokusera på att få en variation, men även på att välja lätt mat som håller i dagstemperatur. Konserver och potatis i all ära, men de är för tunga. Förkokt ris går snabbt att laga till exempelvis. Vårt bästa knep är att torka köttfärssås i ugn hemma. Det blir godare, nyttigare och smidi gt som tusan. Ett annat tips är att portionera upp allt i förväg så du har stenkoll på hur många måltider som är packade. En påse havregryn till en  st frukost där, en påse ris och köttfärssås där, en soppa till lunch där.

 

För att inte tala om en strösselburk för olika sorters kryddor! (Du vet en sån med flera sorters strössel i olika fack med separata lock. Den är superb för att få med sig flera sorters kryddor på en gång.) Eller fodral till en kamerarulle (old school-kamerarulle, typ 24 foton) som kan funka för att fylla med ex. kokosolja som en både kan steka i och smörja huden med. 

 

(null)

 

Snacks! – Vi kan alla behöva energipåfyllning medan vi går och då är det suveränt med en liten påse i fickan eller ytterfacket på väskan som du lätt kommer åt utan att behöva stanna. En variant är jägarsnus: salta jordnötter, mörk choklad och russin. Eller en variant på det. Nötter, torkade frukter ger energi och kan mätta en stund om det dröjer innan nästa måltid.  Låt alla få sin egen påse att styra över som de vill. Inte minst barnen, om de är med.

 

Kåsa och vattenflaska – I fjällen finns ofta gott om tillgång på vatten som kan drickas direkt på plats, men det är klokt att ha ett par flaskor så vattnet kan bäras med vid sträckor där det inte är vatten precis intill leden. 

 

(null)

 

Karta – och kompass. Bra saker att ha. Det kan hända att leden är lite otydlig här och där, eller översvämmad eller att en måste tänka om och välja en annan väg. Bra då att kunna se vad som finns bakom nästa kulle. 

 

Tält –sovsäck, liggunderlag, raggsockor och mössa. Bra saker om du tänkt sova i det fria och inte bara går mellan fjällstationer tex. Träna på att sätta upp och ta ner tältet ett par vändor innan du åker iväg. 

 

(null)

 

(null)

 

Lägg märke till att jag inte tipsar om bästa boken att läsa eller musiken att lyssna på. Det är inget jag rekommenderar att göra i fjällen. Dels tar en bok upp onödig plats i väskan, dels brukar mobilbatterier ladda ur och det finns inte direkt gott om ställen att ladda dem på igen. Tipset är att lämna allt onödigt hemma och stänga av mobilen så den kan användas vid nödläge.  Gör istället vandringen till en möjlighet att uppleva tystnaden, stillheten, naturen och det meditativa i att sätta en fot framför den andra. 

 

Den onödiga pryl jag har burit med mig är kameran. Det är lite bökigt, men bilderna jag har efteråt har gjort det hela värt det.  Tycker jag i alla fall. 

 

Provpacka och bär innan du åker hemifrån. Testa packningen, många tips finns på nätet om hur du packar bäst. Testa att bära din väska. Får du på och av väskan utan hjälp? Kan du hålla balansen. Om den är för tung, packa om, ta bort ett ombyte kläder eller annat onödigt. 

 

Packa klädkorvar !

Det här är min favorit. Jag ska försöka visa er hur jag gör när jag packar klädkorvar . Det smidiga är att det blir lättare att hålla reda på vad som är rent och vilka ombyten som hör till vem eller vad. 

 

(null)

 
1. Du behöver ett ombyte kläder. Här ett par brallor, en tisha, en träningstopp och ett par strumpor. 
2. Lägg byxor, tröja, underkläder på varandra.
3. Vik in från ena sidan. 
4. Vik in andra sidan och släng upp benenen på brallorna om de är långa. 

 

(null)

 
5. Börja rulla. 
6. en rulle kläder. 
7. Trä på en strumpa på vardera sida. 
8. Ta-daaa - En klädkorv! 
 
Detta är suveränt för ombyte med ex rena underkläder och ett rent underställ eller kanske linne och shorts om det blir varmare någon dag. Strumprona håller ihop allt och det blir lätt att avgöra vilket litet paket som är rent och vilket som inte är det. Det här knepet använder jag ibland när vi ska till stranden eller liknande också, om ett extra ombyte behöver komma med. Istället för att ha varje plagg liggandes löst. Sjukt smidigt. 

 

Thats it för den här gången. Jag kommer nog att återkomma mer till upplevelser och tankar kring fjällvandring framöver. Vad vi själva planerar håller jag för mig själv tillsvidare. Det är långt från färdigplanerat, men kartor införskaffas och listor skrivs redan. 

 

(null)

Vandring mot Skarsfjället, 2014. 

 

Har du ytterligare tips? Dela gärna i kommentarerna! 

 

Tidigare inlägg om våra vandringar: 

 Sju lärdomar jag fått av fjällvandring

Fjällvandringen del 1

Fjällvandringen del 2

 


emma

det ser fantastiskt härligt ut! jag hoppas själv komma iväg på lite kortare turer längst bergslagsleden denna sommar :)

Svar: Tack! Åh, vad härligt. Hoppas att du kommer iväg och får en fin upplevelse :) Göljestigen utanför Örebro är finfin för en dagstur, men det finns säkert många sträckor längst Bergslagsleden som är fina. Har inte sett så mycket av den än :)
bylittlenea.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress