Jag tänker inte fråga dig om du behöver vila just nu
Som rubriken tänkte jag inte fråga dig idag om du behöver vila. 
 
Däremot undrar jag om du KAN vila? 
 
Det finns nämligen en viktig skillnad mellan att behöva och kunna. Alla behöver vila. Ingen kan köra på förevigt. Även om det inte alltid känns som om vi behöver vila så behöver vi det. 
 
Många av oss kan inte vila. 
 
 
Jag ser detta hos mig själv bara nu de här senaste veckorna när jag har haft lite mer att göra än innan. Eller den här veckan, när jag har börjat jobba heldag 4 av 5 arbetsdagar. När jag är igång en hel dag och kommer hem utan att falla samman i en hög på golvet kan jag lätt få för mig att: 
 
1. Jag är ju hur pigg som helst! Lätt som en plätt det här ju!
 
och 
 
2. Jag behöver inte vila. Jag ska passa på att göra ännu mer! 
 
Men ack, jag vet att det inte är helt sant. Jag vet att det snarare handlar om att jag är Uppe I Varv än att jag Har En Massa Energi. Jag har tagit upp det här förut. Det är lätt att misstolka "uppe i varv" för "har energi". Så jag kan förstå att människor som hela tiden har mycket att göra, fixa, ordna och tänka på tror att de har sååå himla mycket energi och minsann inte behöver vila sig. De är så uppe i varv att de inte ens förstår sina egna behov. 
 
Jag menar, jag har ju varit där. 
 
 
 
 
Så återigen. Alla behöver faktiskt vila. Det behöver inte alltid vara att lägga sig ner på soffan och titta på TV. Det kan snarare vara att vila hjärnan från intryck. Det vill säga, ingen TV eller annan information. Kanske behövs tystnad och någon meditativ aktivitet. Vad det är skiljer sig för alla. Någon kanske virkar, en annan tar en promenad, en tredje skurar golven. Det är en slags vila. Vila från beslut, krav, intryck, information och liknande. En vila som låter dig få kontakt med dig själv och känna dina behov igen.
 
När jag kom hem igår och kände mig uppe i varv började jag med att måla en stund, för att komma ner i varv. Det är meditativt. Efter ett tag kände jag att även ögonen behövde vila, då lade jag mig på spikmattan med meditationsmusik i öronen (för att stänga ute ljuden från resten av världen, det blir aldrig helt tyst här). Först då började jag komma ner i varv och kunde verkligen känna det min kropp inte kunde säga mig förut. Att jag behövde somna tidigt den kvällen. Att dagen ändå tog ut sin rätt. Och veckan. Livet. 
 
Jag behöver vila, mellan alla saker som händer. Du behöver vila mellan alla spännande saker i ditt liv. 
 
Så, frågan är kan du vila idag? 
 
 
matildabergstedt.blogg.se

Jag har varit där också. Så viktigt och bra inlägg!

Svar: Tack! Hoppas att du är på en bättre plats idag :)
bylittlenea.blogg.se

Camilla

Det är verkligen jättesvårt att skilja på "har energi" och "uppe i varv"! Är man uppe i varv och "passar på" att få massa gjort, då tar man ut en massa energi i förskott som man får betala dyrt för efteråt. Det gäller verkligen att sätta förnuft framför känsla här!

Svar: Ja, verkligen precis så. Det är lätt att ta fel på om det verkligen är energi en har eller om det bara är svårt att varva ner. Förhoppningsvis blir det lättare att se skillnaden mer och mer, även om det blir fel ibland. Kram
bylittlenea.blogg.se

Lars Gustafsson

NEJ jag har svårt för att riktigt vila. Borde träna meditera mera. Du är stadigt på förstasidan numera. Bra jobbat Little Nea

Svar: Tack tack :) Ja, du är nog inte ensam om att ha svårt för att vila. Det kan ibland räcka med 5-10 minuters meditation för att det ska göra skillnad. Hoppas du hittar bra sätt att få små återhämtningspauser framöver, som passar just dig :)
bylittlenea.blogg.se

Annica

Så klokt skrivet<3<3<3.
Jag har fortfarande svårt att vila mellan varven fast jag så väl behöver.
Lyssnar jag inte på kroppens signaler,som man oftast uppfattar i stillhet, kraschar jag obönhörligen efter
att ha varit sjuk i drygt två år.
Den förtvivlade känslan av att vilja så mycket när man känner livet i sig,livsvilja och drivkraft igen och
kroppen inte orkar är så tung mellan varven.
Adrenalinet i kombination men lust och vilja att göra och uppleva saker lurar mig ofta.
Jag åker ner i källaren då jag har missförstått kroppens signaler och orkat mer i stunden än vad jag
egentligen gör.
Kämpar med sorgen och den är stor och väller över mig ibland.
En sorg som gör att det känns som att hjärtat har gått i tusen bitar och en kropp som är trasig
och som jag inte vet hur jag ska laga igen.
Mellan varven känns det så oändligt tungt och jag tvivlar på att jag kommer att bli frisk igen.
Jag behöver fortfarande träna på att vila.
Träna på att låta tankarna få vila och själen få flyga och vila den också.
Var rädd om dig Linnea<3<3<3
Kram från
Annica

Svar: Tack Annica! Det är oerhört svårt. Svårt att vilja mer än vad en klarar av och svårt att ta sig tid att lyssna in kroppen. Ibland när vi ändå gör det är det svårt att förstå vad den verkligen vill oss... Jag känner igen mig i sorgen som du beskriver. Men någonstans i arbetet med acceptansen för hur läget är just nu och i pauserna när vi faktiskt kan förstå våra behov tror jag att vi läker. Långsamt och kanske inte till samma läge som innan, men framåt. Stor kram <3
bylittlenea.blogg.se

Anna-Maria

Oj vad du prickade rätt där i det du skriver! Jag känner så väl igen mig i det där, att vara konstant upp i varv. Efter många år med kronisk värk och sjukdomar som jag inte lyssnat på har allting kommit ikapp mig och jag är nu tvungen att hitta en mer hållbar tillvaro. Lättare sagt än gjort! Det är "lätt" att vila kroppen men att faktiskt vila på ett bra sätt är lättare sagt än gjort. Att komma ner i varv och låta hjärnan vila är så himla svårt för en envis och uppvarvad en som jag och då hjälper inte den fysiska vilan någonting heller.
Så himla knepig grej, att behöva lära sig att vila. Men så himla viktigt!
Hoppas du får en bra lördag! :)

Svar: Visst är det svårt många gånger. Att förstå när vila behövs och att förstå vilken vila som behövs och fungerar. Vi är ju alla olika och vi kan behöva olika slags återhämtning vid olika tillfällen. Att lägga sig i soffan är en sak, men att stänga ner intryck, information, prestation och "görandet" är inte lika enkelt. Det krävs träning. Jag hoppas att du fick lite idéer kring vad som kan funka och att du hittar bra sätt att återhämta dig, som passar just dig. Ha en fin kväll :)
bylittlenea.blogg.se

Linnéa

väldigt bra skrivet!<3

Svar: Tack så mycket :)
bylittlenea.blogg.se

Sofia

Ja, just idag kan jag vila! Är så tacksam över det, för det är inte alltid så. Precis som du skriver är det skillnad på att vara uppe i varv och att ha ork och efter julhelgen när jag gick upp rejält i varv har jag haft svårt att vila riktigt. Men idag är jag så där blytungt trött som jag vill vara när jag är uppvarvad, men som är tråkigt att vara samtidigt ,för man vill ju göra nånting och sådana här dagar går inte det. Aldrig blir jag nöjd...😊 Det enda som hjälper för mig är att vara sträng med återhämtandet och friskvården annars kraschar jag obönhörligt.
Kram Sofia

Svar: Håller med dig, det kan krävas rutiner och att vara sträng med återhämtandet många gånger. Det är för lätt att hoppa över och strunta i när en kanske mår lite, lite bättre eller är uppe i varv just. För i de stunderna tror en lätt att det inte längre behövs. Trots att vi egentligen vet hur viktigt det är. Jag kan många gånger känna att det finns så mycket roligare saker jag vill hinna göra innan dagen är slut än att bara ååååterhämta mig :) Men å andra sidan vet jag hur gott det gör mig och att jag inte kan bara "göra, göra, göra" utan måste få stunder när jag kan "vara" istället. Kram på dig!
bylittlenea.blogg.se

Chrissan

Ja jag kan vila. Både aktiv vila och/eller sova en stund på dagen om jag behöver.

Svar: Det är toppen! Det gör verkligen mycket för välmåendet och hälsan att hitta sina sätt att få återhämtning, varje dag! :)
bylittlenea.blogg.se

Therese

Så himla sant det där. Har jobbar mycket med att försöka hitta mitt sätt att varva ner och tillåta mig att vila. Är så lätt att bli kvar uppe i varv och tänka att det är "bra när man äntligen har energi i kroppen och vill ju ta vara på det". Är så mycket lättare sagt än gjort att faktiskt tillåta sig att (och veta hur man ska) varva ner, men ack så viktigt. Sen är det du en annan svår gåta att lösa det här men när man faktisk behöver varva ner eller bör ta vara på energin :) Men bra inlägg!

Svar: Tack! Visst är det lätt hänt att hellre vilja ta vara på energin som dyker upp, även om det råkar vara att det snarare är svårt att komma ner i varv. Det är inte alltid enkelt att veta vad som är vad, eller hur det ska hanteras. Vi är alla olika och har olika behov, det gäller att hitta sitt sätt :) Hoppas att detta inlägg i alla fall kan inspirera till att tänka efter kring sin egen situation. Ha en fin kväll :)
bylittlenea.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress