Julklappstips - böcker för drabbade av utmattning
När jag skriver drabbade här menar jag både den sjuka och de runt omkring. För utmattning drabbar inte bara den som blir sjuk. Det finns ofta en partner, vänner, familj, barn, kollegor, chefer och andra som påverkas. 

Därför får ni här några tips som kan vara till hjälp och tröst. Förhoppningsvis. 

I Jolabokaflodens namn handlar det om böcker. Jolabokaflod är den isländska traditionen att köpa böcker till varandra i julklapp och därefter krypa ihop och läsa dem under julhelgen! Dröm va? 

(null)

Utmattad -En novellsamling om stress
Det är precis vad det låter som. En samling berättelser från verkliga människor från deras verkliga liv när de blev sjuka av stress. Det är människor från olika bakgrund med vitt skilda liv. Mycket igenkänning för den som är drabbad, kan bidra med insikt för den som inte är det. Insikten om att det drabbar vitt och brett, att de som blir sjuka inte är svaga utan faktiskt sjuka. Med mera. 

(null)

Med mitt mod genom utmattningssyndrom 
-Eva Svärd
Jag har skrivit om den här boken förr. Det är en berättelse från en kvinna som drabbades hårt av utmattning. Den är naken och berör. Boken innehåller även fakta och tips som kan göra nytta för många. För den som bara är lite stressad, för den som är sjuk, för anhöriga, för chefer och fler. 

(null)

Mona-Li och tröttbacillen
-Anna Säfström 
Illustrerad av Emma Svalander

Den här lilla pärlan är skriven för barnen och familjerna som drabbas av sjukdom. Sjukdom som hindrar en förälder från att delta i det vanliga familjelivet. Den innehåller underbara illustrationer och berättelsen går att känna igen sig i. Det dåliga samvetet för den sjuka, inte minst för att det är så svårt att vara förälder trots att en så gärna vill. Allt som den friska föräldern får göra istället, ensam. Barnens frustration och sorg, tassandet på tå och de många frågorna. 

Mina barn är lite stora nu, och de ser mig inte längre som sjuk, tror jag. Jag älskar den här boken. Jag lånade ut den till en vän som nyligen drabbats vars barn är ett par år yngre än mina och de berättade att de kände mycket från boken i sina liv just nu. 

Anna som har skrivit boken är även känd som Okiagari som tidigare gästbloggat här hos mig. 
Både Eva, Anna och några av novellförfattarna är personer som jag har hittat via instagram där vi alla har delat upplevelser kring utmattning med varandra och andra. Så himla fint hur något jobbigt kan vändas till något så värdefullt! 

(null)

(null)

(null)

Jag älskar att Mona-Li blir arg på tröttbacillen, för jäklar vad arg jag själv varit många gånger när jag mådde som sämst. Många som känner mig tror inte jag kan bli arg, men de har aldrig varit på insidan av mig. Hade gärna smällt i en dörr eller två, om jag hade orkat. Trots att det inte hade hjälpt. 

Har du fler tips på samma tema? Dela gärna i kommentarerna eller tipsa någon som behöver dessa tips! Jag hoppas att ni har fått en fin start på december :) 


Jenny L

Tipsar gärna om:
- Våga vara rädd
- Tillbaka till jobbet
- Hjälp jag är utmattad

Svar: Jaa! Tack :) superbra tips!!
bylittlenea.blogg.se

Lotta Lundh

Och så kan man läsa min, deckaren Kvinnornas Hus, som handlar om våld mot kvinnor. Den är skriven av en utmattad i alla fall ! :D

Svar: Absolut :) Den kan vara värd ett eget inlägg :))
bylittlenea.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress