Plasticitet

Smaka på ordet en stund. Jag vill att vi ska fundera över detta, plasticitet, för det är något oerhört viktigt och det handlar om dig och resten av ditt liv.

 

Din, och min samt alla andras, hjärna är plastiska. Det innebär att de kan förändras. Faktum är att våra hjärnor faktiskt ändrar struktur under hela livet. 


(null)


 

En gång i tiden trodde många forskare att människan föddes som ett tomt ark, ett vitt papper som fylldes med erfarenheter under livets gång. Alla våra beteenden ansågs vara förprogrammerade. Världens främsta forskare inom området. Tills nya experiment visade att de hade fel. Så som det är med forskning, föränderligt. Hjärnan förändras nämligen under hela livet eftersom den är plastisk.

 

Varför tar jag upp det här? Jo, dels för att det är något som inte alla känner till. Det är så rotat hos de flesta av oss att hjärncellerna dör och tillslut sitter vi med ett litet äppelskrutt till hjärna när vi är gamla. Eller?

 

Dels för att vi ju får veta att utmattningssyndrom, det vill säga långvarig stress utan återhämtning, skadar och förändrar hjärnan. Är du utmattad är hjärnan skadad. Vi lämnas liksom med det samt med info om att det går att mäta skadorna flera år senare. Därefter blir det tyst. 

Ska vi leva med en skada, kan jag inte begära ett återköp på detta? Finns ingen medicin?

Det är bara tystnad. 

 

Ni har säkert hört det, om stress-skadan som hjärnan råkar ut för. Hur hippocampus (hjärnans minnescentrum ) och prefrontala cortex (pannloben som kontrollerar saker som planering, logiskt tänkande, språk med mera) krymper av stress. Har någon fortsatt meningen efter det åt er?  


(null)


Låt mig göra det: Hjärnan är fortfarande plastisk, den kan fortfarande förändra sig.

 

Det finns hjärnskador som inte kan läka helt, visst kan det vara så, men hjärnan är aldrig stillastående. Vi kan förändra dess struktur. Vi kan påverka till det bättre igen. Ibland kringgår hjärnan skador till och med. 

 

Om du känner dig uppgiven över en skadad hjärna som förråder dig genom att tappa ord, minnen och koncentration eller bli överbelastad, vill jag att du ska veta att det kan repareras till stor del. Kanske helt och hållet.

 

Meditation har till exempel visat sig få hippocampus och prefrontala cortex att växa. Tänk, bara en sån sak. Promenader och fysisk aktivitet reparerar skador i hjärnan med kanske ännu större effekt. Det finns mängder med exempel på hur vi kan förändra hjärnans struktur, men vi börjar där.

 

Din, min samt alla andras hjärna är plastisk – den kan förändras i sin struktur och funktion. Det är en bra sak. Det blir bättre. Det går att göra något åt det. 


(null)