Hälsotrender 2018

Det här är inte bara tänkt att vara en blogg om sjukdom, sjukskrivning och att må dåligt. Jag vill även kunna bidra med solsken, inspiration och hopp. Här ska även vara en plats för välmående, välbefinnande och hälsa på olika sätt och vis.

 

Det hänger ihop med varandra. I utmattningen har jag känt mig väldigt ensam (vet att jag har er, men ni fattar) det är ett problem som jag/vi förväntas lösa på egen hand. Karin Adelsköld skrev väldigt klokt om det i Camino Magasine nyligen. Att vi inte kan konsumera oss ur det genom att köpa gurkmeja och en yogakurs. Vi behöver hjälp, saker måste förändras strukturellt i samhället. Den sjuka individen ska inte behöva lösa det.

Av den anledningen kikar jag då och då omkring för att försöka se hur hälsotrender och synen på välmående tycks se ut därute. Vad fokuseras det på och vad är på gång? Vi tar en titt på trender inför 2018 nu när nyåret står för dörren.

Rolig fakta kring det är att hygge, som jag tidigare tagit upp, var en trend ute i världen 2016 medan 2017 års hälsotrendord var lagom. Alltså, för oss inte så speciellt, men på många andra platser ett exotiskt och hälsosamt ord. Skandinavien är hälsotrendigt ute i västvärlden och även bastu var stort under året som gått. Från hygge till 2018 års trender är det inte så långt faktiskt.

 

 

Wellandgood har listat vad de tror kommer bli de största trenderna nästa år.

  • Bland annat kommer ovan nämnda gurkmeja ersättas av moringa. Jag har själv ingen koll på vad det är eller gör än, men det lär vi kanske bli varse.
  • Egentid och självvård (self care) kommer bli en självklarhet, tror de på Wellandgood. Att prioritera sig själv och sitt välmående är inte lyx utan en nödvändighet. Sundaste jag hört på länge, något jag borde lärt mig för länge sen.
  • Kosttillskott som hjälper hjärnan och dess funktioner tros bli en stor sak under nästa år…. Jag kommer faktistk att återkomma till detta på ett mer personligt plan framöver!! 
  • En annan personlig favorit på deras lista är trenden att kvinnliga företagare går ihop och samarbetar på olika vis. No more tjejer kan inte leka fler än två åt gången. Det är BS! Jag ser hur många tjejer och kvinnor som helst som backar, stöttar, peppar och hjälps åt. Överallt på hundratals vis. Kul att de lyfter en så viktig och fin sak.

Hela listan hittar du här.

 

 

Mind body green pratar om hur vi mer och mer kommer se skyddet av jorden som en del av vår hälsorutin, att miljövänlighet och välmående går hand i hand.

De förutspår även att vi kommer bli mer medvetna om hur teknik, surfande och sociala medier stressar oss och får oss att må dåligt. Trots många fördelar (som att kunna föra oss samman) innebär det ofta stress och press att hinna med, vara uppdaterad och svårigheter att stänga av.

Vår tarmhälsa kommer bli än mer viktig! Har ni inte läst boken (och bloggen) Food Pharmacy så rekommenderar jag er att göra det omgående. Den uråldriga traditionella kinesiska medicinen visste för flera tusen år sedan att vår hälsa var nära sammanbunden med vår mage och hur den mår, först nu börjar det på allvar dyka upp hos oss. Well, bättre sent än aldrig.

Sömn hörni! God sömn kommer bli en viktig sak för alla som vill uppnå god hälsa. Så logiskt, men väldigt länge har det väl snarare varit fint att försaka sömnen för prestationens skull. Inte längre! Har sett detta dyka upp på flera ställen. Mer sömn åt folket!

Hela listan hittar du här

 

 

Daily Mail tar hjälp av Pinterest för att hitta trenderna och vad folk intresserar sig för inom hälsa och välmående.

En gammal favorit som tai chi dyker upp där. Jag utövade tai chi för 15 år sedan, qi gong för 10 år sedan och senaste åren främst yoga, men jag har ägnat tai chi en och annan tanke den senaste tiden och insett att det hade varit bra att ha till hands. Jag minns tyvärr inte så mycket av den 24-forms variant jag tränade in då för cirka 15 år sedan. Har ni provat?

Även på här tas egenvård och att ta hand om sig själv i vardagen upp som en trend. Liksom tarmhälsan, prebiotika och probiotika.

Deras trendspaning hittar du här! 

 

En annan sida tar upp tystnad och stillhet som en kommande trend. Lite i samma anda som egenvård och egentid, samt staycation – dvs semestra hemma, bara vara ledig vilket dyker upp lite här och där faktiskt.

 

Givetvis förekommer andra trender i alla förutsägelser från olika håll, mycket teknologi, vitaminer, styrketräning, ren luft osv.

Om jag ska sammanfatta det jag kan se så är det att trenden går mot att bli mer medveten om sin hälsa som helhet, inte bara träning och diet, utan i ett större perspektiv. Kropp, själ, hjärna, hjärta. Inre hälsa och välmående samt att det kommer en medvetenhet om stress och hur den påverkar oss. Det är inte bara genvägar utan livsstilsval som ska få både oss och vår omvärld att må bra. Allt handlar inte heller om produkter eller saker vi ska köpa utan om att ta sig tid för sig själv och sitt välbefinnande, om att bara vara och omge sig med bra energi.

Jag känner definitivt hopp om livet ifall samhället i stort börjar få upp ögonen mer för saker som sömn, vila, pauser, återhämtning, stillhet och att må bra i sig själv. Kanske ger det ringar på vattnet i både stort och smått. På arbetsplatser, i skolor och i politiken. Eller drömmer jag för stort nu? Jag hoppas att det är mer än en trend, att det snarare är en ny medvetenhet om att situationen nu inte är hållbar. Vi behöver sakta ner tillsammans och öka kvaliteten i livet.