Att använda sina sinnen
Jag har funderat på det där med sinnlighet. Jag tänker på det som något som tar mig ner på jorden. Att känna, att höra, att se att smaka, lukta och uppleva. Sådant som håller oss i nuet. Vad ser du just nu? Vad hör du? Känner du någon doft eller smak? Känner du underlaget under dig? Där du sitter eller står. Var ligger din tyngdpunkt? Den plats som vittnar om att jorden drar dig till sig och håller dig kvar. 
 
Under sommaren läste jag i ett par artiklar och bloggar om trenden att doftsätta våra hem. Det är tydligen inne att ge våra hem en personlig doft. (se till exempel det här inlägget från Trendenser). Ännu en sak att finurla på till perfektion? Eller? Ska vi gå hem till varandra för att bedöma vem som har behagligast doft nu också :) Nja, kanske inte är det som doftsättandet handlar om. Jag tänkte inte så mycket på det först, men kom snart på att jag ju har köpt hem ett rör med rökelse för något år sedan. Så i lite experimentell anda började jag tända rökelsen vid vissa tillfällen. När jag skulle yoga, när jag satt med en kopp kryddigt te och när jag städat och piffat till och bara ville njuta en stund. Jag kom underfund med att det inte är så tokigt att använda sig av luktsinnet, som annars lätt blir lite bortglömt. Jag har redan använt hörselsinnet via musik för att underlätta min vila. Jag har en spellista som jag använt sedan jag först blev sjukskriven, den har jag spelat i samband med vila, och enbart vila, och på så vis betingat den musiken med just vila och sömn.  Varför inte göra något liknande med hjälp av luktsinnet? Jag var nog även lite inspirerad av alldamnstories som ibland skriver om eteriska oljor som hon använder för olika syften <3 
 
För en tid sedan utökade jag med ett doftljus och ytterligare en variant av rökelse. Jag har nu en rökelse som är mer kraftfull och som passar väldigt bra ihop med exempelvis yoga eller när jag känner att jag vill stärka mig själv. En mörk, kall kväll när energin är låg till exempel. Jag har en mildare rökelse som passar för välbehag och avslappning lite när som helst. Den kraftfullare är skarpare och blir ibland lite för mycket, medan den mildare lägger sig lite i bakgrunden. 
 
Det blir som små ritualer när jag tänder rökelser eller doftljus. Jag gör det för att skapa en upplevelse av nuet. Dofterna är tillfälliga och har ett syfte. Jag är rätt nöjd med det här arrangemanget för egen del :) 
 
Har du något sätt att använda dina sinnen för att må bättre eller bli mer närvarande? Jag är öppen för att skapa fler rutiner där mina faktiska sinnen får göra nytta för mitt välmående.  
 
 
 
Patchouli är den kraftfullare rökelsen medan vaniljen är mild och söt. Just vanilj har jag aldrig gillat förut, men det har blivit min nya crush i doftväg. Just för att den inte tränger sig på eller tar över. Den gör mig väldigt lugn. (Båda kommer från Indiska. Ett rör med rökelsestickor räcker väldigt länge.) 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress