Om ljud...
Innan jag blev sjuk hade jag nog knappt funderat över hur påfrestande en sak som ljud kan vara. Ljud av olika slag kan vara helt otroligt handikappande. Allteftersom jag lär mig mer om hur jag själv fungerar, desto bättre förstår jag hur och varför det är påfrestande. 
 
Ljud kan suga så mycket energi!
 
Det är påfrestande eftersom jag tycks vara en högkänslig person. Det innebär att jag har sinnen som är väldigt uppmärksamma och som tar in allt lite snabbare, lite kraftigare och analyserar allt lite mer ingående. Alla intryck snurrar många varv i hjärnan. Så fungerar det alltså inte för alla. Det hade jag ingen aning om tidigare, trots att jag läst mycket om hjärnan och psykologi tidigare i mitt liv. Det är även påfrestande eftersom jag har drabbats av utmattningssyndrom vilket gör att hjärnan stänger ner en aning, för att orka. Det blir svårare att ta in, tolka och sålla alla intryck. Kombon HSP och utmattningssyndrom = kaos.  
 
Vi snackar inte om maximum decibel hårdrockskonserter utan det kan vara surr, småpratande, trafik och klockor som tickar. Många små ljud samtidigt, flera samtal på samma gång eller ett virrvarr av olika slags ljud bara. Det behöver inte vara höga, plötsliga smällar utan det är snarare det ständigt pågående som är påfrestande. Håller ni med? 
 
 
Ljud hemma och ljud på jobbet
 
Jag bor i en stad. Vi har en förskola utanför oss. Just nu leker barnen där ute för fullt. Det skriks, sjungs och skrattas. Jag brukar älska ljudet av de lekande barnen, men ibland önskar jag mig själv långt ut i skogen. Till total tystnad. Det får en inte i staden med alla trafikljud, bussar, cyklar, folk på väg till och från krogen på helgerna, sirener och hundskall. På min arbetsplats sitter vi i ett öppetkontorslandskap. Kollegor pratar med varandra, pratar i telefonen och ofta står en radio på. Just nu stänger de av radion när jag kommer och slår på den när jag går, men jag undrar ofta hur det ska bli när jag ökar i arbetstid. Det är något så trist med det där: nu är Linnéa här då stänger vi väl av då. Jjag undrar liksom... Kommer den vara igång på heltid när jag ska jobba heltid i framtiden? Jag fixar inte det, även om alla andra på kontoret tycker det är supernice med lite radio på (relativt hög volym) i bakgrunden(?). Jag kan inte jobba med den, inte på ett bra sätt varken för mig eller för kunder. Dels för att jag börjar lyssna på vad de säger pga ibland är det intressant, på musiken som spelas och då inte kan koncentrera mig på jobbandet. Dels för att det konstanta ljudet suger energi helt i onödan.... Och jag undrar vad som borde väga tyngst? Att 99% säger att det är trivsamt med radio på i bakgrunden eller att en person (kanske fler som inte sagt ifrån än) mår dåligt av ytterligare en del i en redan rörig ljudbild i kontorslandskapet? 
 
Att använda öronproppar funkar ok, men är inte optimalt. Jag måste hela tiden plocka ut dem när någon börjar prata med mig, jag hör inte alltid när någon börjar prata med mig och missar kanske information som någon slänger ur sig lite random mellan varven. I veckan har jag fått det ljuddämpande headset som arbetsgivaren beställt åt mig. Ljudmässigt funkar de mycket sämre än öronproppar. Det dämpar en aning, men jag hör fortfarande orden från alla runtomkring till skillnad från öronpropparna som skapar ett svagare mummel runt mig istället. Har dock inte fått kläm på om det behöver kopplas in (har ingen telefon för tillfället att koppla headsetet till) för att fungera rätt. Jag hoppas att det går att göra det bättre, annars känns de helt meningslösa faktiskt. 
 
Min ljudkänslighet har blivit mycket bättre
 
Jag kan klara längre stunder i röriga miljöer som i butiker på stan tex och är inte lika känslig för barnens prat och ljudskapande här hemma. Det stör mig mindre, men påverkar mig fortfarande. Jag hoppas verkligen att det ska fortsätta bli bättre, men jag behöver nog ändå ta med mig detta genom livet. Att se upp med ljuden och hur jag utsätter mig för dem. Jag kommer behöva tysta pauser, eller stunder när jag fokuserar på enskilda ljud genom ex lyssna på musik i hörlurar för att stänga andra småljud ute. Jag funderar mycket på det här eftersom jag på måndag ska börja jobba hela 50% och att arbetstiden antagligen kommer fortsätta öka framöver. Jag måste liksom få ihop alla bitar och ljud är faktiskt en oväntat stor del av utmattningsproblematiken för mig. 
 
Känner ni igen er? Hur funderar ni kring ljud?