Till dig som är stressad

Detta är några ord till dig som är stressad, som knappt håller ihop, som inte ser något slut på allt eller du som knappt kan tänka längre…. Du, som inte orkar ta ett steg till, som inte sover, inte riktigt får ihop allt. Allt som är livet. Livet, kraven, tiderna att passa, sakerna att hinna, oändligheten och allt annat som du kanske har glömt för länge sen.

 

Det behöver inte vara på det viset. Det är inte meningen att du ska bli sjuk av stressen, eller livet. Du förtjänar att må bra, även när livet är tufft och intensivt. För så blir det ju ibland. Tufft och intensivt…men det ska inte vara så hela tiden. Vi behöver andas då och då. Vi behöver ljus i mörkret. 

 

Vet du, det går att få luft och ljus. Även om det inte alltid känns så.

 

(null)

 

Saker att tänka på när stressen håller på att ta över: 

När du inte har tid att vila: det är då du verkligen, verkligen behöver det.

Att vila är inte alltid att bara lägga sig i soffan och kolla på tv. Att vila kan vara många saker, det handlar inte sällan om att vila tankarna från intryck, information och krav. Att få tystnad och stillhet inuti, inte bara att fly från allt genom att distrahera sig.

 

Vila för hjärnan kan du få via mediation, promenader, vara i naturen, meditativa (ofta repetetiva och lugna) aktiviteter som att sticka, måla, spela musik, yoga.

 

Sömn- om sömnen inte funkar kommer till slut inget annat att fungera. Se till att skapa goda sömnrutiner, håll koll på sömnen över tid. Sömnen är oerhört viktig.

 

Vifta inte bort symtom som yrsel, sömnproblem, koncentrationsproblem, minnesproblem, oro, ångest, hjärtklappning eller några av alla de andra symtom som vi har listat tillsammans här i bloggen. Din kropp berättar för dig hur du mår. Du kan inte skärpa till dig för att få bort symtomen, däremot kan du minska symtomen med vila och sömn. Till exempel.

 

(null)

 

Om du känner dig orolig för din stressnivå och hälsa kan du läsa på.

Här skriver 1177 mer om stress och utmattning.

 

Ett sätt att mäta nivån av utmattning/stress är via KEDS (Karolinska Exhaustion Disorder Scale), där gränsen för en för hög stressnivå brukar dras vid 18-19 poäng. Över den gränsen bör du ta en titt på hur du kan minska stressen och öka välmåendet. Du kan göra testet här direkt och få svar på var du ligger omgående. Det är ett självskattningstest och värderna är inte absoluta, men de kan ge dig en aning om hur du ligger till just nu samt vad du kanske bör ha uppsikt på. 

 

Tips på mer läsning kring utmattning och skadlig stress kan du hitta hos exempelvis Vägra Väggen (vagravaggen.se).  

 

Tänk på att det är lättare att förebygga utmattning än att läka från det. Inget av det är omöjligt. Faktiskt inte, men förebygg hellre.

Jag förstår att det är otäckt och skrämmande, men att kontakta vården innan det blir för illa kan faktiskt vara en riktigt god idé. Visst, det finns läkare som inte kommer förstå lite här och där i landet. Det finns även en god chans att de har förebyggande insatser att sätta in. Antingen via företagsvård eller din vårdcentral. Jag har exempelvis fått gå i en stressamtalsgrupp, träffat kurator och deltagit i en kurs i BK (Basal kroppskännedom) som alla fyllt sitt syfte. Stress är den största orsaken till långtidssjukskrivningar, så rimligtvis borde de flesta sjukvårdsinstanser vara insatta i problematiken. Stå på dig, eller ta någon närstående till hjälp, om du upplever att du inte får gehör.

 

Ibland är sjukskrivning nödvändig för att komma på rätt väg igen, ibland går det att förbättra läget utan sjukskrivning, det är individuellt. Sök hjälp innan du inte har någon annan väg än att sjukskrivas, helst. 

 

Ingen håller för hur mycket som helst hur länge som helst, alla kan gå sönder till slut. Ta hand om dig, ta det säkra före det osäkra och kör inte över din kropps signaler, din kropp vill alltid ditt bästa. Det är inte värt att låta det gå för långt. Tro mig.Jag vet vad jag pratar om.

 

Hur vill du att det ska kännas? Ditt liv.

 

 

Jag kan nästan se förändringarna hos mig själv nu. På så kort tid har så mycket hänt inom mig. Jag kommer att berätta mer om kursen i MBSR och vad den inneburit framöver, men just nu vill jag prata om känsla.

Hur vill du känna, vad vill du uppleva och hur vill du må? Oavsett nuläget.

Vi lever så mycket i våra huvuden, i tankarna. De logiska, strukturerade, planerande, analyserande tankarna. Från morgon till kväll. Kolla sociala medier, flöden med mängder av info. Viktigt som oviktigt. Vi analyserar, jämför, planerar och organiserar. I våra huvuden. Vi undrar om något någonsin kan vara annorlunda än det är nu…

Hur känns det? Hur känns det i kroppen? Hur känns dina känslor? Vilka känslor har du i dig? Var börjar de? När börjar de?

 

 

En sak som jag har lärt mig, dels under vägen ur utmattning och även under kursen, är att backa bakåt i mig själv. Gå djupare och bryta ner det hela. Från det logiska, kritiska tänkandet om vad som händer och sker, vad som skulle kunna hända, vad mina erfarenheter säger kanske kommer hända – till att hitta den fysiska upplevelsen som hör ihop med känslan som hör ihop med tanken som hör ihop med beteendet som blir mitt liv.

Det är ingen lätt process. Samtidigt som det är så enkelt i sin konstruktion. Att vara i sin kropp, att uppleva sin kropp och att därigenom hitta kopplingarna. När jag blev sjukskriven visste jag inte att jag hade ångest ens. Jag tidigare har skrivit en fyra timmar lång tenta om ångest och depression som jag satte ca full pott på, men jag visste inte hur ångest kändes hos mig själv. Nu vet jag har hur en föraning till oro känns fysiskt i min kropp. Det gör att jag kan upptäcka, avbryta och starta om mig själv innan det ens blivit oro. För oro kan väldigt lätt bli ältande som till slut blir ångest, om det inte avbryts.

 

 

Jag säger inte att det är enkelt, eller att det är gjort bara sådär. Jag säger bara att det bit för bit går att lära känna sin kropp, sina signaler, och på så vis kunna hitta rätt väg för sig själv. För att kunna må så som en vill må. Att tidigt upptäcka signalerna, att kunna tolka dem och förstå dem samt fråga sig vilken känsla, tanke, beteende som gynnar mig bäst just nu och i långa loppet. Vi behöver gå in nära i det lilla i oss själva. I en hopsnörpt hals, en klump i magen, ett tryck över bröstet eller uppdragna axlar. Nära, nära inuti innan vi kan sikta ut, fram och upp.

Sikta mot hur vi vill att det ska kännas i kroppen, i själen, i tankar och sinnen. Sikta ditåt, men börja med ett litet steg i den riktningen. Vad kan få dig att känna något åt det hållet idag, vad får dig att känna tvärtom?

Det är ingen slump att jag valde ordet frihet som mitt ledord 2017 och tillit 2018. Jag vill känna det, frihet och tillit. Att jag är fri och min egen med möjlighet till upplevelser och äventyr i livet. Att jag har tillit till livet, människor och processer runt mig, trots att det ibland inte alls blir som jag vill. Det blir som det ska bli. Jag är öppen för det, för jag kan ju ha fel (säg det inte till min man bara). Jag vill känna mig stark, modig, fri, tacksam och ha tillit. När jag inte känner så, behöver jag gå in i mig själv för att hitta vad som hindrar mig från att sträva ditåt. Oavsett vad livet slänger på mig.

 

GÄSTBLOGGARE: Lotta om utmattningen

Jag är väldigt glad att det finns flera som är intresserade av att skriva gästinlägg här på bloggen. Jag tror att det gynnar oss alla att få olika vinklar, upplevelser och berättelser kring utmattning, sjukdom och sjukskrivning, om stress och om att inte må helt bra. Lotta återkommer som gästbloggare, hon har tidigare skrivit om skam och skuld.  

Nedan har Lotta skrivit en ny text som jag fått tillåtelse att dela med er andra. Tack Lotta för ditt bidrag!

 

På utsidan ser jag kanske ut som vem som helst. En vanlig, medelålders svensk kvinna. Två barn och man. Villa. Volvo. Jobb på en myndighet. Stadigt.

Om man öppnade mig och såg mitt innersta skulle det dock se annorlunda ut. Mörkt, tungt och segt. Så föreställer jag mig det. Hur blev jag så här? Var det föräldrarnas oförmåga att ge kärlek? Var det duktig-flicka-syndromet som följt mig genom hela livet? Var det alla svikna löften som gjort mig bränd? Var det övergivenheten som funnits med mig nästan från allra första början? Jag vet inte.

Nästan hela livet har jag sprungit. Försökt komma bort från mig själv. Prestera så att andra ska se mig. Verkligen SE mig. Höga betyg i skolan, duktig på allt jag tog mig för, alltid schysst. Brydde mig mer om andra än mig själv. Samtidigt som ett stort svart hål gnagde i mig. Något saknades.

Så jag flydde. In i famnar som inte älskade mig, eller brydde sig om mig. Kastade bort mig som en trasig leksak. Flyttade utomlands, där jag kunde låtsas vara någon annan. In i arbete. Vart som helst, bara inte vara mig själv, här och nu. Alltid otillräcklig. Inte värd att älska.

 

Till slut kom väggen. Som en stor, svart bromskloss stod den där. Mitt i vägen för mig. Med ett brak flög jag rätt i den, bromsade inte ens. Kanske ville jag få ett stopp. Kanske var det nödvändigt för att överleva. För stopp tog det. Rejält.

Kroppen ville inte mer. Hjärtat slog inte jämna slag längre. Hoppade över och slog dubbelt. Mitt i ett köpcenter kom smällen. Var tionde slag slog dubbelt. Utredning efter utredning visade inget fysiskt fel. Smärta överallt i kroppen. Migränanfall. Gråt som kom över mig var som helst, när som helst. Trötthet som inte visste några gränser. Jag var slut.

Flera år gick, där jag bara försökte överleva. Mitt i småbarnslivet, där jag borde ha varit en huvudperson, satt jag istället bredvid och tittade in. In på min man och två barn, som levde vidare. Jag var inte med. Jag, som bara ville bli älskad, hade slitit ut mig så att jag hamnade utanför. Ironiskt.

 

I allt det här upptäckte jag något som gick lätt för mig. Som jag kunde göra utan att köra slut på mig. Ord. Jag kunde läsa, och jag kunde skriva. Läste bloggar om utmattning och fick nya vänner som förstod hur jag kände. Som visste hur det var. Så skönt att inte vara ensam, även om man inte önskade sin värsta fiende det här. Och en dag. Ett erbjudande att skriva ner sin historia. Om sin utmattning. Så jag skrev. Min novell fick vara med i en bok. Jag fick en nystart.

I samma veva började jag bli trött på hur livet var. Sjukskriven i flera år. Aldrig bli bättre. Jagas tillbaka till jobbet. Tappade sugen. Vad skulle jag göra? Diskuterade saken med min terapeut. Till slut bestämde jag mig för att söka till en skrivarkurs på distans ett år. Kunna sitta hemma och studera, utan att jagas av Försäkringskassan. Glädjen jag kände när jag kom in var något jag inte känt på många år. Jag bestämde mig för att friskskriva mig. Livrädd för att jag inte skulle hålla ihop. Att allt skulle braka igen. Ner i botten.

Men det gick bra. Att göra det här var det bästa steget jag tagit sedan jag blev sjuk. Jag har lust. Jag orkar mer. Jag är inte frisk, men jag mår bättre. Nu har jag skrivit min första bok och den kommer ut i höst. Jag vågade. Jag lever.