Länktips-måndag
 
 
Det var länge sedan jag delade länkar här på bloggen, men senaste tiden har jag ramlat över en hel del intressant. Några länkar kommer här: 
 
  • Utmattad och rasande - Kan vara en av de bästa texterna om utmattning och samhället som jag läst. Den här biten av det hela är så himla viktig. 
 
 
 
  • Karin Adelsköld berättar om utmattningen - Jag har följt henne ett tag på Instagram och sett henne gå igenom olika faser av utmattningen på sitt eget vis. Det är ett av flera kända ansikten som vågar berätta om utmattning. 
 
  • Habitud Det psykologiska gymmet - Intressant sida som ger dig mentala träningstips och uppgifter. Vi kan alla jobba på vår mentala hälsa och styrka. Många tänkvärda saker. Hittade denna väldigt nyligen och har bara hunnit börja testa lite, men är nyfiken på att undersöka det ytterligare. 
 
  • Podden sinnessjukt intervjuar Pia Dellson - Det finns nog få personer som sätter ord på utmattningen så bra som Pia Dellson. Hon är läkare, psykiatriker och författare till boken Väggen - en utmattads psykiatrikers noteringar. Avsnitt 90, 91 och 92 innehåller intervjun med Pia som är så fruktansvärt intressant. Vare sig du är, har varit eller inte ens är i närheten av väggen. Det finns något att lära för alla. 
 
  • Boken Utmattad är ett annat tips för alla som vill förstå stressen och utmattningen ytterligare. Den innehåller ett gäng noveller från människor som drabbats av utmattning. Det finns både likheter och olikheter i berättelserna. Väldigt läsvärd. 
 
 
Det här var vad jag hade just för tillfället. Fler tips kommer säkert framöver. Annars finns jag ju på Twitter, Bloglovin och Instagram där jag delar, sparar och skriver om mycket som är relaterat till stress, utmattning och hälsa. Häng gärna med mig där om du vill veta mer. 
 
Önskar er en mycket fin vecka! 
 
 
Erica

Åh vad många bra tips! Tack <3

Svar: Kul att du gillar dem :)
bylittlenea.blogg.se

Lotta

Många bra tips! Särskilt boken ;)

Svar: Eller hur! :)) Boken är viktig och bra! Tack till dig som bidragit <3
bylittlenea.blogg.se

Man i 40årsåldern

Grymma länkar! Cred för dessa.

Häromdagen såg en svensk dokumentär på svt-play om utmattningssyndrom i 3 delar, varje del är 30min.
Dokumentären är helt ny och släpptes den 30/9 2017
Den skildrar inte utmattningssyndromets alla fasansfulla symtom, och man får inte träffa personerna i deras värsta stunder.
Men tyckte den var väldigt bra för att den skildrar det fruktansvärda som kan hända.
Samt att man får höra många personers syn på det hela.
Alla personerna i programmet är kvinnor.
Män som jag själv drabbas ju också, tror det är 30% män av alla som blir långtidssjuka i starka utmattningssyndrom/
utmattningsdeppressioner.
Hade hoppats på att några män var med.
(Eller kanske ”vågade” vara med)
Men trots det så blev jag glad av att se den.
Den gav en hög igenkänningsfaktor och jag fick känslan av att man inte är ensam med detta, som jag tror många av oss ofta kan känna.

Länka gärna på din blogg.
Om du vill.
Obs det är 3 avsnitt som sagt.Edit: We can't do it - Avsnitt 1 i SVT Play

https://www.svtplay.se/video/15357809/edit-we-cant-do-it/edit-we-can-t-do-it-avsnitt-1?cmpid=del:em:20170930:avsnitt-1:pla:lp

Svar: Kul att du gillar länkarna. Ja, jag såg den dokumentären, alla avsnitten faktiskt. Jag ska försöka få in det här som ett tips snart också :) Tack! Jag tror att seriens fokus var på just kvinnor, eftersom merparten är kvinnor. Du är en av få män jag varit i kontakt med som drabbats, men det betyder inte att det är mindre illa för de män som drabbas. Även hos män i olika åldrar är det ju ett ökande problem så vitt jag förstår. Det är alltid fruktansvärt oavsett vem som råkar ut för det :( Jag hoppas att du har nytta av de övriga länkarna i alla fall.
bylittlenea.blogg.se

Anonym

Obs, korrigering till länken jag skickade med i förra meddelandet.
Dokumentären skapades inte eller lades inte upp 30/9
Utan den gjordes någongång under 2017.
Tror det var förra veckan den lades upp på svt-play

Svar: :)
bylittlenea.blogg.se

Camilla

Tack för tipsen! Har läst den första, "Utmatad och rasande". Så bra och viktig!!!

Svar: Kul att du gillar dem. Ja, det är en suverän text verkligen!
bylittlenea.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress