Hygge – ett sätt att leva välmående
När jag ramlade över det här begreppet föll jag pladask för det. Det är så rätt i tiden för mig och antagligen för många fler. Det är egentligen inget världsomvälvande, svårt eller märkligt. Det var att få ett ord på det, ett begrepp, som ändrade min världsbild en aning.
 
Hygge – ordet har blivit en dansk export. Det är danskarnas sätt att leva väl, att umgås, att njuta, att ta sig tid, att vara. Det trendar inom hälsovärlden, kanske speciellt utanför Skandinavien. För hos oss är raggsockor, varm choklad, mjuka filtar och en brasa i öppna spisen inget ovanligt. Det är liksom…vinterhalvåret för oss.
 
Danskarna har dock gjort detta till en grej. Det är något du gör, något du känner, något du lever – hygge. Att ha det hyggeligt. Hygge kan du uppleva i grupp eller på egen hand. Det kan vara att läsa en bok i en favoritfåtölj, det kan vara att laga långkok och äta tillsammans med familj och vänner. Det kan vara att plocka blåbär i skogen med familjen och grilla korv över öppen eld, ta en öl med vännerna på en hyggelig pub. Hänger ni med?
 
För mig var det kärlek vid första ögonkastet. Att ha ord på mysighet, gemytlighet och bekvämlighet. Att unna sig, att bara vara, att umgås eller ha en stund för sig själv. Det underlättar att ha ett ord på det. Nej, jag kan inte göra den där saken för nu är det hygge som gäller. Jag vill ha hygge i min vardag. Lite här och lite där. Kanske lite mer vid något tillfälle.
 
Hygge är som olika slags ritualer för ökat välmående. För att kunna leva och uppleva livet varje dag.
 
Hyggemanifestet:
1. Atmosfär – Det första att se till att få kläm på är belysningen. Danskarna bränner flest värmeljus i världen och en öppen spis är regel i hemmen. Typ. Värmeljus är inte miljövänliga direkt, men rätt ljus är A och O för hygge.
 
2. Närvaro – lägg undan mobiler, plattor och datorer. Hygge kan visserligen vara en film/seriekväll tillsammans, men var närvarande i det som händer. Släpp allt annat. Bara stunden räknas.
 
3. Njutning – Nu är inte tiden för grönkålssmoothies, dieter eller liknande. Vid hygge handlar det om att njuta. Att äta och dricka ingår i hygge. Upplev smaker och texturer med dina sinnen!
 
4. Jämställdhet – Vi är i fokus, inte jag:et. Inget skryt, skitsnack eller liknande. Vi är här på lika villkor oavsett var vi kommer från.
 
5. Tacksamhet – Att vara närvarande och njuta av stunden hänger samman med tacksamhet. Vi uppskattar det vi har. Det behöver inte vara dyrt eller mycket. Men vi skapar en stund som vi uppskattar.
 
6. Harmoni – Det är ingen tävling. Du behöver inte bevisa något eller försöka bräcka någon annan. Vi bara är och vi gillar varandra för de vi är. Inte för vad vi gjort eller vad vi har.
 
7. Bekvämlighet – Filtar, kuddar, gosiga kläder, mjuka soffor. Eller varma kläder och bekväma skor om du är ute. Danskarna älskar scarfs och halsdukar. Det är hygge.
 
8. Vapenvila – Vid hygge ska konflikter läggas åt sidan. Skapa inget drama.
 
9. Samhörighet – Bygg relationer och berättelser…”minns du när vi..”
 
10. Skydd – Det här är din stam, din trygghet. En plats för frid.
 
(källa: The little book of Hygge – Meik Wiking. Läs den gärna! Eller lyssna på ljudboken som jag gjorde)
 
 
Så jag har tagit detta till mig, läst på och blivit inspirerad. Nu för jag in små bitar av hygge i min vardag. Att tända ljus och krypa ihop under filtar när jag och kidsen kollar på idol är ett sätt. Att värma en kopp te och sitta i fåtöljen med en bok en regnig eftermiddag ett annat. Att åka ut i skogen och grilla korv ett tredje. Det går att göra både små och stora saker. En behöver inte vara rik för hygge.
 
Jag kan förstå att hygge blivit en grej i wellness-världen. Det gör något när en kan sätta ord på saker. Som när läkaren skrev ångest i text på mitt första sjukintyg och jag plötsligt förstod vad som hände. Eller när jag läste om förväntansångest och förstod vad det var, den har nästan försvunnit sedan dess.
 
Att få ett ord på att vara, njuta, känna närvaro och samvaro, att ha det mysigt och gemytligt och att göra det med vilje kommer nog bidra till ett högre välmående för mig och min familj. För vi har infört det i vårt hem. Vi pratar om hygge. Alla kan älska hygge. Inget av det är någon nyhet, det är bara att vi kan prata om det nu när det har ett namn och blivit till något mer konkret.
Planerar mycket hygge framöver så vi återkommer säkert till detta. Har du hört om hygge förut? Skulle du vilja införa det i din vardag. Berätta gärna <3
 
(och klicka på hjärtat om ni gillar inlägget så vet jag om ni vill höra mer).
 
S

Har inte hört om det förut men absolut ett bra begrepp, skriv gärna mer om det nån gång.

Svar: Det kommer mer! Kul att väcka nyfikenhet :)
bylittlenea.blogg.se

Sandra Rosén Dahlgren

Va fint, kul att lära sig om detta! Är absolut en filosofi för mig, älskar mys och det andra som du beskrev :)!

Svar: Vad roligt att du gillade detta! Mys är ju rätt härligt! Önskar dig en höst med mycket hygge :)
bylittlenea.blogg.se

Anonym

Har en hel drös dansk släkt på makens sida och växte upp nära Danmark så begreppet är välbekant. De är bra på det där, danskarna! Bra att ha ett ord på de där mysfaktorerna, det blir mer konkret och påtagligt då. Mer hygge åt folket!
Kram Sofia

Svar: Åh, då har du ju stenkoll på hygge! Härligt! :) Det är verkligen bra att ha ett namn på det och att ta den typen av gemenskap och återhämtning på allvar! Kram
bylittlenea.blogg.se

Anki

Har bara hört om hygge en gång och då var det en sjal inom virkningsvärlden som hete hygge. Trodde bara det var ett namn men nu förstår jag mer tanken bakom haha :) Kul att du skrev om det. Väldigt vacker är sjalen iaf och förstår namnvalet nu, så ser den ut: https://favoritgarner.se/wp-content/uploads/2017/01/IMG_784601.jpg :)

Svar: Åh, vilken fin sjal! Namnet passar den verkligen. Ja, det är en ganska fantastisk filosofi bakom hygge som jag tror att vi alla kan ha nytta av att ta in i livet :)
bylittlenea.blogg.se

Åsa

Jag älskar't! Läste om detta i något hälsomagasin men då uppfattade jag det mer som filtar, raggsockar och te typ. Men jag gillar verkligen manifestet! Jag tror vi behöver det i detta presations- och bekräftelsesamhälle.

Må gott!

Svar: Vad kul att höra! Ja, det är mer än bara filt och en brasa. Det är just det jag gillar, att det handlar om att vara med nära och kära, ingen prestation eller skryt. Det är att unna sig, att uppleva och njuta! Jag håller med, vi behöver mer hygge i vardagen :)
bylittlenea.blogg.se

Anna - Fotograf & Rovfågeltränare

Jag hörde det först när jag flyttade hit till England, det verkar vara ganska välkänt här, vilket kändes konstigt som Skandinavisk när man inte hade hör det själv. Men det är ett mycket bra ord, jag själv kommer att försöka använda den mer! :)

Svar: Ja, precis! Det verkar ha varit en stor trend redan förra året i England och USA till exempel, medan det inte blivit lika stort i Sverige än. Men jag tror det är på gång. Såg att Elsa Billgren skulle göra ett hyggereportage i Äntligen hemma i höst :) Det är ett suveränt begrepp som jag tror att de flesta kan uppskatta :)
bylittlenea.blogg.se

Tess

Det känns som att de flesta kan behöva lite mer hygge i sina liv :) Jag är definitivt en av dem.

Svar: Precis, jag är helt med dig där. Mer hygge åt folket :)
bylittlenea.blogg.se

Linneá

Aldrig hört talas om det förr men det gör mig inspirerad bara av att läsa ditt inlägg.
Vi renoverar just nu ett hus som vi ska flytta till inom kort och när jag föreställer mig hygge så ser jag mig själv i vårt hus.
Så jag lär nog införa det där! lät ju supermysigt.

Svar: Åh, vad roligt att kunna inspirera! Vilket perfekt läge att kunna planera in hygge i ditt nya hem. Så det finns med redan från början! Hoppas du får till det och berätta gärna om hur det blir :)
bylittlenea.blogg.se

Ronja Therese

Åh vilket skönt begrepp! Jag är norsk så själva ordet "hyggeligt" var ju liksom bekant eftersom det finns i norskan också, men har aldrig hört begreppet på detta sätt. Kommer absolut ta till mig detta mer framöver, så tack för förklaringen :D

Svar: Visst är det ett härligt uttryck! Ja, och på svenska finns hygglig, men det är ju inte riktigt samma sak heller. Det är fint att kunna ha ett ord på mys, bekvämlighet att umgås och äta gott. Det blir till en grej då verkligen! Hoppas du får en hyggelig höst :)
bylittlenea.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress