Viktiga lärdomar av att utöva mindfulness
 
 
"Allt kan inte lösas med mindfulness" har den kloka forskaren Agneta Sandström sagt och jag håller helt med henne. Vi har stora problem i stor skala att lösa för att komma bort från att stressen blir skadlig och sjuklig. Ändå har jag valt att öva mindfulness och meditation i min vardag. Dagligen. 
 
Jag kommer inte lösa alla problem, det kommer inte innebära att stressen upphör att existera i mitt liv, men det kan ändå hjälpa mig på vägen. Det fungerar som ett bra verktyg för att hålla maskinen igång. 
 
 
Vad är mindfulness? 
 
Det kanske inte är helt självklart för alla. Mindfulness handlar om att vara medveten i det som händer just här och just nu. Egentligen bara det. Det är ett slags förhållningssätt till det vi upplever och det som händer runt oss. Att vara medvetet närvarande i stunden, att uppleva utan att döma eller betygsätta. Bara observera vad som händer och känns. 
 
Det är egentligen ingen avslappningsteknik, även om det kan utföras som en form av meditation för att öka vår närvaro och medvetenhet. En effekt kan dock vara att vi blir mer avslappnade. 
 
Jag hade koll på mindfulness långt innan jag blev utmattad. Jag har blivit utbildad inom det på sätt och vis, det ingick i en av mina utbildningar. Vi har kört russintestet och jag blev uppmanad av en psykolog för några år sedan att träna upp min medvetna närvaro. Även på stresskursen som jag gick på hos vårdcentralen fick vi prova på mindfulness. Ändå var jag så långt ifrån att till fullo låta det vara en del av mitt liv. Jag kanske inte kunde då, men nu vet jag bättre. 
 
 
Jag tror att det började ganska spontant hos mig. En rörig skolavslutning med mycket ljud och starka dofter krävde hantering på något vis. Jag hittade fokus i strukturen på min handväska och lät allt mitt fokus hamna på analysen av denna. Hur kändes den under mina fingrar, hur såg den ut och hur tung var väskan etc. Bara fokus och observation gjorde att jag kunde ta mig igenom den dagen. Därefter använde jag mig av mina sinnen för att kunna sålla bland intryck och insåg vilka starka upplevelser det kunde skapa. Att verkligen känna smaken på maten du äter, att verkligen höra musik och uppleva frisk luft. Världen gick från grått till fylld av upplevelser som jag dessutom började kunna hitta fokus i igen. 
 
 
Mina viktigaste lärdomar av att öva mindfulness: 
 
  • Att observera och betrakta - bara, bara se saker för vad de är. 
 
  • Att inte värdera, bedöma eller döma. Se punkten ovan. Jag behöver inte ha en synpunkt om det jag observerar. Faktiskt inte. Den här delen av mindfulness har faktiskt hjälpt mig att bli mycket snällare mot mig själv. Jag behöver inte tycka något om allt jag gör, för många gånger har jag ju mest bara tyckt att det jag gör är fel på ett eller annat vis. 
 
  • Det går att använda överrallt, närsomhelst. Vilket blir till en stor hjälp många gånger. Det är ett verktyg och en resurs jag alltid bär med mig. Sånt känns bra inuti.
 
  • Andningsankaret. Det här är mer av en meditationsövning, men det kan vara till hjälp i stressade och pressade situationer. Att skala ner fokus till ditt andetag för att därefter gå vidare till vad som händer runt dig. Andningen kan få dig tillbaka till här och nu och kan skapa en stunds lugn inom dig. 
 
  • Att ta hjälp av mina sinnen. Som i mitt exempel med handväskan ovanför och som jag berättat om tidigare så använder jag mig av mina sinnen ofta. För att hålla mig i nuet och för att träna min på att betrakta. Musik, dofter, smaker, känsel osv. Mina sinnen hjälper mig att inte fladdra iväg till nästa års att-göra-listor i onödan. 
 
  • Fokus på en sak. Bara en sak i taget. Jag har mindfulness att tacka detta för. Just nu händer det här mig, jag behöver inte fundera på allt jag inte gör. Istället kan jag göra detta fullt ut innan jag går vidare till nästa sak. 
 
  • Acceptans! En otroligt viktig punkt. Att faktiskt kunna acceptera det som du observerar. Jag kanske känner dofter jag inte njuter av eller hör ljud som irriterar mig. Fine! Då är det så det är just nu. Jag har lagt märke till det och det var min uppgift just nu. 
 
  • S.O.A.S är en teknik som hör samman med mindfulness och det innebär att du även kan agera, när du väl observerat och accepterat. Kanske jag kan slänga soporna som luktar illa eller stänga av det irriterande ljudet på tv:n? Jag har skrivit om det tidigare, följ gärna länken om du vill veta mer. 
 
Har du något förhållande till just mindfulness? Berätta gärna.
 
Är ni med mig på att det inte är en lösning på all världens problem, men ändå kan vara en bra sak att ha? Du kan inte bygga ett hus med bara en hammare, men det är jäkligt bra att ha en hammare till hands när du bygger ett hus. 
 
 
Jag har även skrivit om meditation och viktiga lärdomar jag fått ut av mitt regelbundna utövande tidigare. Mindfulness och meditation kan tyckas vara lite samma sak, men jag ser ändå vissa olikheter och jag har olika sätt att använda mig av dem. I det stora hela kanske det inte är så noga vad som heter vad, bara att vi gör saker med intention och att vi kan se hur det gynnar oss. För mig har detta varit väldigt viktigt och det har idag blivit en del av min vardag. 
 
Hittills har jag mestadels bara upplevt vinster, även om jag förstår att det kanske inte passar alla. 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress