Vila för hjärnan - att skapa
Vila. 

Det ordet fanns med i många av mina läkarintyg. Ordinerad vila. 

Men vila är ju så många olika saker egentligen. 

Först behövde jag all sorts vila. Från aktivitet, sociala sammanhang, intryck, krav, förväntningar, mina egna tankar. Hela livet ungefär. 

Sen blev det begränsade stunder av vila för kroppen som behövdes. Desto mer behövdes vila från intryck som ljud och ljus, dofter och rörelse omkring mig. 

Idag är det framförallt vila för hjärnan som behövs. Även om jag ibland behöver lägga mig ner och vila kroppen (kanske främst för att jag ofta cyklar 1,5 mil/dag, yogar lite lätt och försöker komma ihåg att stå vid skrivbordet på jobbet) är det vila för huvudet och fokus på bara här och nu som behövs. 

Ett av de sätt jag hittat som funkar för mig är att måla. En form av så kallad aktiv vila.

Det är inget nytt, jag har tecknat och målat alltid. Förutom åren innan jag blev sjuk i utmattning. Då tappade jag bort det och ansåg inte att det var så viktigt. 

Nu vet jag att det är livsviktigt, minst, för mig. Och min hjärna. 

Ingen annanstans känner jag flow på det viset som när jag målar. Det behöver inte bli perfekt, eller bra. Det blir som det blir och jag fokuserar på känslan under tiden. Det är den jag vill åt. Känslan av att omvärlden försvinner. Ovärderligt. 

Har du hittat något som får dig att känna så? Som får tankarna att slappna av och gör så tid och rum försvinner. Jag målar, min man fiskar, någon annan joggar eller bakar. Tar du dig tid för hjärnvila? 

Vi kikar på några verk som kommit av de stunderna jag har haft vettja :) 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
lars

va bra Det gäller att hitta sin grej för att känna vila skingra tankar, du målar, dessutom bra också, jag är ingen expert men för mina ögon ser det bra ut. Du är verkligen aktiv cyklar 1,5 mil om dan ,pust. Skoj att se dig på första sidan. Där hör du hemma

Svar: Tack, vad kul att du gillar dem. Ja, vi är alla olika och behöver hitta vår egen grej. Jag har börjat lära mig att måla utan att fundera på resultatet, njuta mer av processen.

Jag cyklar till och från jobbet de flesta dagar i veckan och då blir det en mil de dagarna. Det är både härligt och väldigt energikrävande. Speciellt nu när det är mörkt och sämre väder.

Har missat att jag var på förstasidan. Men kul att vara där :))
bylittlenea.blogg.se

Tess

Mycket fina verk!

Svar: Tack så mycket :)
bylittlenea.blogg.se

Tess

Mycket fina verk!

Sofia

Urfina bilder!! Så mycket budskap i dem, så suggestiva.
Själv sjunger jag och spelar, då försvinner jag bort i en lust-värld. Eller läser böcker...
Kram Sofia

Svar: Tack så mycket! Kan tänka mig att det är samma med musik. Böcker håller jag med om, men de kräver en del energi också för mig fortfarande, så jag måste balansera bokkonsumtionen i nuläget. Både ljudböcker och att läsa, men jag älskar det och gör det ganska ofta. Kram
bylittlenea.blogg.se

Anonym

Du är otroligt duktig! Åh härligt att du har hittat ett sätt som fungerar. Jag vet fortfarande inte vad som funkar för mig. Det jag gillar mest tar så sjukt mycket energi stt det bara blir värre när jag gör det. Sjunga och läsa...

Svar: Ja, det är en balansgång att hitta sånt som faktiskt kan ge glädje och energi. Det var inget som kom direkt när jag blev sjuk, det har funnits tidigare i mitt liv, men under sjukskrivning och efter har det vuxit fram igen. Först var det kanske fem minuter i taget med en målarbok bara. Att enbart ha ett par färgpennor och fylla i olika fält. Sjunga och läsa är härliga aktiviteter. Prova dig försiktigt fram och se hur saker känns. Fem minuter är ändå fem minuter. :)
bylittlenea.blogg.se

Johanna

Låter fint att du hittat något att vila i, är inte säker på om jag gjort det än.
Och så vackra bilder, så uttrycksfulla☺️👍

Svar: Tack snälla! Ja, för mig är det vilsamt att måla. Nu har jag haft några dagar utan målande och det går bra det med. Jag vill verkligen inte göra det till någon prestation utan bara något jag gör för att må bra. Hoppas att du hittar saker/stunder som får dig att känna så. <3
bylittlenea.blogg.se

Chrissan

Vilken talang!

Svar: Åh, tack :) Det är verkligen roligt att måla och testa tekniker och material. Börjar bli fullt i byrålådan nu ;) haha!
bylittlenea.blogg.se

Fikastyle

Så fina! <3
jag har börjat prova att måla lite ihop med min sambo som målar små warhammer-gubbar i färg. Inte så tokigt faktiskt förutom att jag har en helt kass hållning när jag målar haha. Kram!

Svar: Tack snälla! Vad roligt att ni målar tillsammans. Det är definitivt inget jag har gemensamt med min man. Haha, ja hållningen är lätt att glömma mitt i koncentrationen ;) Kram
bylittlenea.blogg.se

Kamilla

Wao vilka fantastiska bilder. Förstår när du skriver att du får flow när du målar. Det syns. Jag vilar min hjärna när jag håller på i trädgården eller leker med kameran utan några måsten.

Kram Kram

Svar: Tack så mycket! Ja, trädgårdsarbete och foto är toppen för min hjärna med. Har tyvärr ingen trädgård längre, men lite balkongodling på somrarna. Det är oerhört vilsamt!
Kram
bylittlenea.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress