Platsen där idéerna föds

Jag vet inte hur det är med er andra, men för mig är det i mellanrummen och tystnaden som magin tar form.

 

Det är när jag inte "gör" något som jag bäst löser problem och får nya idéer. När jag promenerar, när jag mediterat, när jag duschar, när jag yogar. Först när allt annat stängs av och sätts på paus, när jag inte ska prestera eller koncentrera mig så blir allt mer klart. Tydligare. 

 

Ibland är det som om jag hör hur det klickar när ett par pusselbitar hakar fast i varandra och bildar något nytt tillsammans.

  (null)


Det är inte på något vis unikt för mig, det är så det funkar. Att multitaska är obra för våra hjärnor. Det har vi pratat om förut   Att hålla mycket i huvudet samtidigt hindrar oss från att bli kreativa och lösa problem. Det gör så vi bara kan hålla fokus på att hålla koll på allt. Ungefär så. 

 

Jag menar inte att vi ska gå omkring i ett vakuum hela tiden, men vi behöver pauser och tystnad mellan alla "göra", "jag ska bara" och presterandet. Stillhet. Där, i mellanrummet, skapas något. Det är där vi kan hitta lösningen och se allt kristallklart. Om så bara en kort stund, men det är från det tysta och stilla vi kan hitta vägen vidare framåt.

 

Eftersom jag just fick en sån idé precis efter en kort meditation är jag helt säker på att det är så. En idé som kan lösa något jag gått och funderat på i ett par månader, om inte längre.

 

Har du mellanrum i ditt liv? Finns stillheten där dina tankar kan röra sig? Där din inre röst blir klarare än annars… Om inte, kan du kanske ge dig själv det från och med nu. Bara för att se vad som händer.


(null)

Tips på skön avslappning
Tack för fin feedback på mitt förra inlägg, både här och på andra ställen. Jag ser alla kommentarer och besvarar dem vid tid och ork. Det kostar på att vara aktiv på så många ställen, därför kan det ibland dröja lite innan jag svarar. 
 
Men jag ser er och jag uppskattar era kommentarer, hjärtan och tummar upp. Det känns fint att vi är här tillsammans. Inte bara jag som pratar för mig själv rakt ut. Ni skriver så mycket klokt och intressant <3 
 
Idag vill jag mest tipsa om en av mina favoritavslappningar som jag brukar återkomma till. Jag använder mig ofta av youtube för att få hjälp med guidade meditationer, men det är inte alltid helt lätt att hitta en som passar en. Jag har provat mig fram och hittat några favoriter, detta är definitivt en av dem. Den är även på svenska, gissar att alla kanske inte känner sig helt bekväma med avslappningar och meditationer på engelska. Det är en video, men det räcker att lyssna bara. 
 
Håll till godo, lite yoga nidra: 
 
Vila för hjärnan - att skapa
Vila. 

Det ordet fanns med i många av mina läkarintyg. Ordinerad vila. 

Men vila är ju så många olika saker egentligen. 

Först behövde jag all sorts vila. Från aktivitet, sociala sammanhang, intryck, krav, förväntningar, mina egna tankar. Hela livet ungefär. 

Sen blev det begränsade stunder av vila för kroppen som behövdes. Desto mer behövdes vila från intryck som ljud och ljus, dofter och rörelse omkring mig. 

Idag är det framförallt vila för hjärnan som behövs. Även om jag ibland behöver lägga mig ner och vila kroppen (kanske främst för att jag ofta cyklar 1,5 mil/dag, yogar lite lätt och försöker komma ihåg att stå vid skrivbordet på jobbet) är det vila för huvudet och fokus på bara här och nu som behövs. 

Ett av de sätt jag hittat som funkar för mig är att måla. En form av så kallad aktiv vila.

Det är inget nytt, jag har tecknat och målat alltid. Förutom åren innan jag blev sjuk i utmattning. Då tappade jag bort det och ansåg inte att det var så viktigt. 

Nu vet jag att det är livsviktigt, minst, för mig. Och min hjärna. 

Ingen annanstans känner jag flow på det viset som när jag målar. Det behöver inte bli perfekt, eller bra. Det blir som det blir och jag fokuserar på känslan under tiden. Det är den jag vill åt. Känslan av att omvärlden försvinner. Ovärderligt. 

Har du hittat något som får dig att känna så? Som får tankarna att slappna av och gör så tid och rum försvinner. Jag målar, min man fiskar, någon annan joggar eller bakar. Tar du dig tid för hjärnvila? 

Vi kikar på några verk som kommit av de stunderna jag har haft vettja :) 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)