Perspektiv
Jag har nog tagit upp det förut ett par gånger. 
 
Det är bra att sätta saker i perspektiv. 
 
Lätt hänt att en tappar bort sig i sin egen lilla bubbla. Att ens synfält begränsas på grund av alla glasögon en tagit på sig längst vägen. Ibland behöver vi skaka av oss våra erfarenheter, eller tolkningar av erfarenheter, och gnugga ur ögonen för att se världen på nya sätt. Ibland behöver vi vidga våra vyer. På ett sunt sätt. 
 
 
Ser ni till exempel den lilla pricken nere vid vattenpölen på bilden ovan? Det är en liten stuga, som ett vindskydd ungefär. Det får pölen att faktiskt se ut som en liten sjö och berget bakom, Helags, att få sin rätta storlek. Det är ett ganska stort berg, nästan 1800 m.ö.h. Utan stugpricken i bilden är det svårt att få grepp om sakernas storlek på bilden. Perspektiv!
 
När jag var på väg mot sjukdom bet jag ofta ihop eftersom jag satte mit eget lidande i perspektivet: "det finns de som har det värre och jag har väl inget att klaga över. Bit ihop och var tacksam". 
 
Det gynnade mig verkligen inte. Det gjorde att jag tog i när jag borde ha gett mig själv ett break istället. Eller att jag bet ihop när jag borde sagt ifrån. 
 
Idag kan jag behöva sätta saker i perspektiv på andra vis. Jag behöver tänka på var jag själv har varit. Jag måste sätta mitt eget liv i sitt eget perspektiv. Inte i jämförelse med andras. 
 
Idag är mina bästa dagar många gånger bättre än mina bästa dagar året innan jag blev sjukskriven. Kanske till och med åren innan. Eftersom jag vet att uppskatta dem idag, jag har visdomen att vara närvarande i mina bra dagar och stunder. Att faktiskt uppleva dem när de är. Det behöver inte handla om något storslaget, det är något inom mig. Det fanns nog inte i mitt liv på samma vis förut. 
 
Idag är mina sämsta dagar långt ifrån lika tunga och svåra som de var under min värsta sjukdomsperiod. 
 
Allt är relativt. På det stora hela är mitt liv mycket mer balanserat och sunt idag. På det stora hela mår jag mycket bättre idag. Det finns utrymme för att få ännu högre välmående och jag kommer jobba på det hela mitt liv. Men även om jag har dagar som de jag haft nu i helgen, när saker känns skit, så vet jag att det går över. Det blir bättre och det kommer fantastiska stunder och dagar igen. För mitt liv blir bättre än det varit även om jag aldrig blir helt fri från utmattning och stresskänslighet, ångest eller oro. 
 
 
 
Wilda

Otroligt visa ord! Så viktigt att bara jämföra med sig själv. Allt annat är orättvist.

Svar: Visst är det så! Jag har bara så svårt att komma ihåg det :)
bylittlenea.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress