En vanlig dag nu - i 75% arbete
 
Det här inlägget har jag tänkt skriva en tid. Det är väl dags nu. 
 
Direkt efter nyår började jag jobba 75%. Ökningen kom lite tidigare än tänkt på grund av Försäkringskassans övervägande och därmed strypande av utbetalningar. Vilket val hade jag annat än att i alla fall försöka skynda på. Det var väl inte jättelätt i början, men det har funkat ok faktiskt. Mer än så här vore dumdristigt, men 75% funkar och det känns otroligt skönt att det funkar. 
 
Jag tänkte ta med er på en liten tur för att visa hur mina dagar ser ut i genomsnitt. På ett ungefär. 
 
  • 06.15 Larmet går och jag börjar långsamt vakna till. Sträcker ut ryggen med hjälp av lätt yoga i sängen, med stängda ögon. Kliver upp, klär på mig, äter frulle osv. 
  • 07.30 på kontoret för att strata arbetsdagen. Trööööttt! 
  • 09.00 Datorn meddelar att det är dags för pausgympa så jag sträcker och böjer samt påminner mig om att andas lite djupare. Det är ett litet program som visar övningar för mig på skärmen. Varar 2-3 minuter. 
  • 10.00 tar en kort promenad ute i naturen. Avslutar med att övergå från kaffe till te när jag är tillbaka. 
  • 11.00 pausgympa igen. 
  • 11.45 lunch. Äter i lunchrummet men brukar lämna det ganska kort efter att jag ätit pga surrigheten. Letar rätt på ett tomt rum någonstans och står eller sitter med meditationsmusik i öronen. Enstaka dagar klär jag på mig och går ut igen. Ensamtiden här är viktig om jag ska palla att jobba vidare sista biten. 
  • 14.00 pausgympa. Böj, sträck och andas. 
  • 15.00 Hemma igen, ungefär samtidigt som 11-åringen kommer hem från skolan. Dricker lite vatten, byter om och går in i sovrummet för meditation/avslappning, men ärligt talat så somnar jag oftast här och vaknar till först vid 16.30 om inget händer tidigare. 
  • 17.00 börjar känna mig som en människa igen och kanske hoppar in i matlagning eller trycker in en maskin tvätt. Ibland går det segt och jag kommer inte längre än till soffan för att hänga med barnen på håll. 
  • 22.00 skulle jag behöva sova, men det är inte ofta som tankarna är tysta nog då. 
Det är en liten snabbgenomgång av en dag. Eftermiddagarna nu beror ju egentligen på vilka aktiviteter som familjen har. Ibland är maken borta och då hänger matlagningen på mig (i veckan som gick köpte jag hem färdigmat pga helt slut) och ibland är jag ensam med ett barn. Om 9-åringen vill leka hos en kompis får jag ta med barnet dit och då tränar jag mig på att komma utanför dörren efter arbetet. Ibland har jag mer energi och sitter och målar eller skriver här till exempel. 
 
Oftast, måste jag nog erkänna, drar jag mest omkring lite planlöst i lägenheten. Iklädd myskläder utan att veta vad jag ska, kan eller bör göra. Det stora målet brukar vara att ta mig igenom en dusch och hårtorkning. Allt annat är bonus. 
 
Saker jag drömmer om framöver är att ett par gånger i veckan få till något mer fysiskt som tex yoga och/eller promenad. Ännu längre fram att kunna jogga en sväng ett par gånger/vecka. Min kropp mår inte helt bra av all inaktivitet och stillasittandet. Jag vill även komma till en punkt där jag faktiskt får tillbaka energin ordentligt efter vila så jag kan göra åtminstone något av allt jag faktiskt vill göra istället för att bara dra omkring som en förvirrad vålnad.
 
Men en sak i taget! Just nu är det i alla fall ett slags plusminusnoll-läge och framöver tror jag att det kommer lätta. Jag har ju dock en sista ökning kvar att göra i arbetstid och varje ökning kräver nya anpassningar av schemat och aktiviteter. Hur det kommer bli närmaste framtiden är inte helt klart, men jag gör det bästa jag kan med det jag har just nu. 
 
Hur jag mår och hur familjen mår går före vilka saker som blir gjorda. Så fokus på mitt ord: frihet. Det ska kännas bra inombords och jag ska inte vara fången av en massa måsten och borden. Vissa dagar är bättre andra sämre. Det går långsamt, men det går framåt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eva Svärd - Blogg om utmattningssyndrom

TACK för att du delar med dig av din dag! Du är så klok och förståndig som verkligen lägger in pauserna! Att du inte hoppar över dem för att fortsätta med det du gör, vilket är enkelt... att bara rusa in i ett förhållningssätt man haft tidigare. Får jag fråga är det Pausit du har på datorn? Kram

Svar: Javisst är det Pausit! Verkar som att vi är ganska få som faktiskt använder det, men varje gång jag vill klicka bort det tänker jag att jag visst har tid för lite sträck och böj i 2-3 minuter. Inget kan vara så viktigt att det inte kan vänta den korta stunden. Det blir även en påminnelse om att faktiskt komma ihåg att känna efter och prioritera mig själv före jobb. Kul att du tycker det är intressant att läsa om dagarna. Det är ju väldigt ungefärligt, men i den mån jag kan försöker jag hålla mig till rutiner för att få mer koll på när pauser kan stoppas in så jag inte glömmer det helt. Kram
Linnéa

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress