JOLABOKAFLOD – ordet jag inte visste att jag saknade

Senaste tiden har jag lärt mig ett flertal nya ord och uttryck som liksom får min själ att sjunga. Som när jag upptäckte hygge – detta underbara begrepp. Lite samma känsla fick jag när jag läste om jolabokaflod.

Jag hittade en artikel som översatt det till "the christmas book flood" och det handlar om ett isländskt fenomen som funnits sedan andra världskriget. Nämligen att ge varandra böcker i julklapp och därefter ägna julledighet åt att läsa. Island publicerar tydligen stora mängder böcker och många islänningar läser regelbundet.

Varför föddes jag inte på Island?

Eller kanske ska jag tänka, låtom oss ta in det i Sverige också. Jag läser redan mycket och jag jobbar på att få mina barn att hitta glädjen i det. Det ena barnet har varit lite knepigare än det andra, men just nu flyter det på bra. Jag är glad att barnens skola har extrafokus på just läsning. Det ger så mycket annat nyttigt på köpet.

 

Så varsågoda, nu har jag spridit detta vidare och hoppas att fler tänker som jag – att det här skulle kunna vara jordens bästa juluppfinning. Böcker är dessutom något du kan återanvända och skänka vidare när du läst ut, köpa begagnat osv. Win för själen, sinnet, miljön och framtiden! Artikeln om Jolabokaflod hittar du här.

 

Slänger även in ett gäng boktips här för den som behöver inspiration. Det blir en blandad kompott av böcker som berört mig på olika vis:

 

BoktjuvenMarkus Zusak

KallocainKarin Boye

Väggen: En utbränd psykiatrikers noteringarPia Dellson

Veronica decides to diePaulo Coelho

Expeditionen: Min kärlekshistoriaBea Uusma

Fyren mellan havenM.L. Stedman

The handmaids taleMargret Atwood

The hidden life of treesPeter Wohleben

Milk & HoneyRupi Kaur

American GodsNeil Gaiman

Med mitt mod - Genom utmattningssyndrom - Eva Svärd 

Food pharmacy - Mia Clase, Lina Nertby Aurell

Allt av Jane Austen

Allt av Fredrik Backman

Pst! Fyll gärna på med dina bästa tips. Jag är nyfiken på vad ni läser och berörs av! <3 


Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress