Slutet är här
Jag vill verkligen inte alls att mitt lilla jullov ska ta slut. Verkligen inte alls. 
 
 
Samtidigt som jag knappt gjort något har jag gjort massor. Det har varit jul, en hygelig sådan, med bastubad, släkt, mat, elda i öppna spisen osv. Vi har varit tillsammans hemma hela familjen, vi har varit iväg på olika håll var och en för sig. 
 
 
 
Jag har fikat med en vän på stan och gått på bio. Jag har varit hemma i myskläder och målat i timmar. Jag har läst bok i morgonrock, skojat med barnen, skrattat ihop med min man, rensat klädkammare och bland småprylar. Varit trött, rastlös, joggat, glömt bort att meditera och lyssnat på ljudbok. 
 
 
Jag har sovit länge på morgonen, men även legat vaken på nätterna ibland. Jag har gått promenader, skrivit texter, sorterat tankar, varit i tystnad, haft kompis till ena barnet på övernattning och ett barn som sovit borta, suttit med telefonen och stirrat, glömt bort telefonen alldeles. Jag har fått i mig för mycket socker, men ingen alkohol. 
 
Jag är nöjd, men vill ändå ha mer. 
 
 
 
Lite av varje. Inte tillräckligt. Som det brukar vara. Nu är ledigheten snart slut, men först en nyårsafton med vänner och en nyårsdag med Ivanhoe (eventuellt). Vi kör en nyårsafton "som vanligt" med vänner som vi firat med i flera år. Det har blivit en tradition utan att vi hade en plan på att skapa en sådan. 
 
 
Nyår är egentligen inte så märkvärdigt som vi ibland vill få det till. Vi kan ju få en ny start varje dag om vi vill och behöver. Vi kan avsluta det gamla när som helst, vi har den makten. Ett år tar slut, ett nytt börjar. Det behöver inte betyda mer än så om vi inte gör något annorlunda. 
 
Hur du än avslutar 2017 och påbörjar 2018 önskar jag dig ett gott slut och ett gott nytt år! Tack för att du hänger med mig här och extra tack till alla som klickar på hjärtat för att visa att ni läser och uppskattar. Stort varmt tack till er som vill och orkar kommentera. Det betyder massor att veta att ni faktiskt finns där ute och att ni läser, funderar och delar med er av era tankar. Tack! 
 
Vi ses nästa år <3 
 
 
P.s. Ändå fint att få avsluta året med den roligaste och härligaste målning jag någonsin målat! Samt den största! Mer sånt nästa år ändå! 
 
 
Hälsotrender 2018

Det här är inte bara tänkt att vara en blogg om sjukdom, sjukskrivning och att må dåligt. Jag vill även kunna bidra med solsken, inspiration och hopp. Här ska även vara en plats för välmående, välbefinnande och hälsa på olika sätt och vis.

 

Det hänger ihop med varandra. I utmattningen har jag känt mig väldigt ensam (vet att jag har er, men ni fattar) det är ett problem som jag/vi förväntas lösa på egen hand. Karin Adelsköld skrev väldigt klokt om det i Camino Magasine nyligen. Att vi inte kan konsumera oss ur det genom att köpa gurkmeja och en yogakurs. Vi behöver hjälp, saker måste förändras strukturellt i samhället. Den sjuka individen ska inte behöva lösa det.

Av den anledningen kikar jag då och då omkring för att försöka se hur hälsotrender och synen på välmående tycks se ut därute. Vad fokuseras det på och vad är på gång? Vi tar en titt på trender inför 2018 nu när nyåret står för dörren.

Rolig fakta kring det är att hygge, som jag tidigare tagit upp, var en trend ute i världen 2016 medan 2017 års hälsotrendord var lagom. Alltså, för oss inte så speciellt, men på många andra platser ett exotiskt och hälsosamt ord. Skandinavien är hälsotrendigt ute i västvärlden och även bastu var stort under året som gått. Från hygge till 2018 års trender är det inte så långt faktiskt.

 

 

Wellandgood har listat vad de tror kommer bli de största trenderna nästa år.

  • Bland annat kommer ovan nämnda gurkmeja ersättas av moringa. Jag har själv ingen koll på vad det är eller gör än, men det lär vi kanske bli varse.
  • Egentid och självvård (self care) kommer bli en självklarhet, tror de på Wellandgood. Att prioritera sig själv och sitt välmående är inte lyx utan en nödvändighet. Sundaste jag hört på länge, något jag borde lärt mig för länge sen.
  • Kosttillskott som hjälper hjärnan och dess funktioner tros bli en stor sak under nästa år…. Jag kommer faktistk att återkomma till detta på ett mer personligt plan framöver!! 
  • En annan personlig favorit på deras lista är trenden att kvinnliga företagare går ihop och samarbetar på olika vis. No more tjejer kan inte leka fler än två åt gången. Det är BS! Jag ser hur många tjejer och kvinnor som helst som backar, stöttar, peppar och hjälps åt. Överallt på hundratals vis. Kul att de lyfter en så viktig och fin sak.

Hela listan hittar du här.

 

 

Mind body green pratar om hur vi mer och mer kommer se skyddet av jorden som en del av vår hälsorutin, att miljövänlighet och välmående går hand i hand.

De förutspår även att vi kommer bli mer medvetna om hur teknik, surfande och sociala medier stressar oss och får oss att må dåligt. Trots många fördelar (som att kunna föra oss samman) innebär det ofta stress och press att hinna med, vara uppdaterad och svårigheter att stänga av.

Vår tarmhälsa kommer bli än mer viktig! Har ni inte läst boken (och bloggen) Food Pharmacy så rekommenderar jag er att göra det omgående. Den uråldriga traditionella kinesiska medicinen visste för flera tusen år sedan att vår hälsa var nära sammanbunden med vår mage och hur den mår, först nu börjar det på allvar dyka upp hos oss. Well, bättre sent än aldrig.

Sömn hörni! God sömn kommer bli en viktig sak för alla som vill uppnå god hälsa. Så logiskt, men väldigt länge har det väl snarare varit fint att försaka sömnen för prestationens skull. Inte längre! Har sett detta dyka upp på flera ställen. Mer sömn åt folket!

Hela listan hittar du här

 

 

Daily Mail tar hjälp av Pinterest för att hitta trenderna och vad folk intresserar sig för inom hälsa och välmående.

En gammal favorit som tai chi dyker upp där. Jag utövade tai chi för 15 år sedan, qi gong för 10 år sedan och senaste åren främst yoga, men jag har ägnat tai chi en och annan tanke den senaste tiden och insett att det hade varit bra att ha till hands. Jag minns tyvärr inte så mycket av den 24-forms variant jag tränade in då för cirka 15 år sedan. Har ni provat?

Även på här tas egenvård och att ta hand om sig själv i vardagen upp som en trend. Liksom tarmhälsan, prebiotika och probiotika.

Deras trendspaning hittar du här! 

 

En annan sida tar upp tystnad och stillhet som en kommande trend. Lite i samma anda som egenvård och egentid, samt staycation – dvs semestra hemma, bara vara ledig vilket dyker upp lite här och där faktiskt.

 

Givetvis förekommer andra trender i alla förutsägelser från olika håll, mycket teknologi, vitaminer, styrketräning, ren luft osv.

Om jag ska sammanfatta det jag kan se så är det att trenden går mot att bli mer medveten om sin hälsa som helhet, inte bara träning och diet, utan i ett större perspektiv. Kropp, själ, hjärna, hjärta. Inre hälsa och välmående samt att det kommer en medvetenhet om stress och hur den påverkar oss. Det är inte bara genvägar utan livsstilsval som ska få både oss och vår omvärld att må bra. Allt handlar inte heller om produkter eller saker vi ska köpa utan om att ta sig tid för sig själv och sitt välbefinnande, om att bara vara och omge sig med bra energi.

Jag känner definitivt hopp om livet ifall samhället i stort börjar få upp ögonen mer för saker som sömn, vila, pauser, återhämtning, stillhet och att må bra i sig själv. Kanske ger det ringar på vattnet i både stort och smått. På arbetsplatser, i skolor och i politiken. Eller drömmer jag för stort nu? Jag hoppas att det är mer än en trend, att det snarare är en ny medvetenhet om att situationen nu inte är hållbar. Vi behöver sakta ner tillsammans och öka kvaliteten i livet.

 

My one little word – 2018

För ungefär ett år sedan hörde jag talas om my one little word, att välja ut ett ord som ska vägleda en genom året som kommer. Jag har aldrig avlagt nyårslöften eller försökt starta igång stora förändringar bara för att det är nytt år, men det här begreppet passade mig. Det blir mer ett tema, ett mål att sträva mot och något att fördjupa sig i.


(null)


För 2017 valde jag frihet som mitt ord. 

Jag valde det för att jag kände mig ofri. Jag ville uppnå frihet. När jag skulle välja mitt ord hade jag nyligen fått besked om att min sjukpenning drogs in. Jag hade inget utrymme att andas, så kändes det. Inte konstigt att jag behövde och längtade efter frihet. 

Det har varit intressant att bära med sig frihet som ett mantra och en intention för året som gått. För vad är frihet? Vad det är och hur det känns har jag vridit och vänt på om och om igen. Jag tror att jag har funnit vad frihet innebär för mig. Det har krävts en hel del träning och mod för att kunna komma till insikt och verkligen hitta sann frihet, oavsett vad livet kastar på mig.  


(null)


Idag upplever jag frihet i mitt liv, på ett helt annat sätt än för ett år sedan. Jag kommer fortsätta påminna mig själv om det även fortsättningsvis. Det är för lätt att sätta upp fängsel kring sig själv. Frihet är ömtåligt. Det har jag lärt mig det här året.


(null)  


Inför 2018 skall nu ett nytt ord väljas. Det är inte helt enkelt att välja ett, när det finns fler som kan kännas relevanta och utmanande. Hälsa, välmående, utveckling, insikt… Alla skulle passa. Jag har tillslut valt ett som kommer sätta mig på prov. 

Om frihet handlade mycket om att ta kontroll och ansvar över mitt liv för att kunna uppleva frihet har jag inför 2018 valt ett ord som kommer tvinga mig att istället släppa lite på kontrollen.


(null) 


Ordet jag har valt är tillit. Jag behöver lära mig att lita på att saker kommer lösa sig, lita på människor, situationer, samhället, livet och hela altet. Jag vill utmana mig själv att kliva ur min ensamma bubbla och lita på att det finns händer som fångar mig, att processer rulla och att allt blir som det ska bli.

För andra kanske det inte är så märkvärdigt, men för mig känns det som en stor utmaning. För mig, precis vad jag behöver.

Jag hoppas att jag kan lära mig lika mycket om och av tillit som jag gjort av frihet


(null)  


Har du något mål med nästa år? Vilket ord skulle du välja för egen del? Om jag hade hört talas om det här redan för två år sedan hade mitt ord för 2016 kanske varit acceptans. Jag var mitt inne i den akuta fasen i min utmattning då, även där går det faktiskt att hitta en riktning och sätta upp en målbild. Även i mörkret och stillheten.


(null)