Trötthet vs. låg energi

Jag har tänkt ett tag att jag bör ta upp detta. Skillnaden mellan att vara trött och att ha låg energi. För jag upplever att det är en skillnad. Den är inte alltid så enkel att förstå, men den känns. Trötthet och energiunderskott är olika saker. 

 

Varje gång jag dippar och får ett bakslag påminns jag om den här skillnaden. Som nu under senaste veckan. Från torsdag till tisdag morgon. Då på tisdagsmorgonen vaknade jag upp och kände skillnaden i kroppen. Energin var tillbaka. Jag var fortfarande sömnig/trött pga en ganska halvdålig sömn under natten. Men energin fanns där i kroppen på ett sätt det inte gjort på flera dagar.

 

 

När du har låg energi kan du knappt stå på benen, eller ens sitta upp. Det är som om allt i kroppen stänger ner sig, går långsamt. Batteriet är på sparläge och gör minsta möjliga för att få den lilla energin att räcka så länge som möjligt. Det räcker inte med en tupplur eller ens en nattsömn för att fylla på. Ingen vila, meditation, träning, kost eller vad som helst i världen kan fylla på energin just då. När du har låg energi går tankarna långsammare och kroppen är så tung att ett par trappsteg kan kännas oövervinnerliga. Det har inte med att ”vara otränad” att göra. Det har med att du inte ska kunna ta i mer. För du har inget kvar att ta av. Lägg dig ner nu med detsamma och gör ingenting förrän du reparerat hålet där energin läckt ut. (hint: det är en ständigt påslagen stress som får den att läcka ut ur dig).

 

När du är trött behöver du sova. Kanske jättejättejättemycket, visserligen. När du är trött kan du fungera, inte alltid jättebra (tänk vara trött och köra bil) men det funkar. Du kan orka mer än du tror. Kanske gäspar du ofta och vill blunda. Kanske blir du lite grinig och tycker synd om dig själv, eller får ångest, men det går att göra rätt mycket trots sömnigheten.

 

 
 

Det är skillnaden

Trötthet har en lösning, låg energi är mycket mer komplicerat. Eller enkelt kanske, i sin tydlighet. De går in i varandra en aning, jag vet. Jag kan ha låg energi, men inget behov av sömn. Jag kan ha behov av sömn, men ändå orka cykla till och från jobbet. Tröttheten är mer töjbar medan energibristen kräver allt du har på en gång. Den ger ingen pardon.

 

Jag vet inte om ni håller med. Kanske kallar ni det något annat? Jag önskar att jag kunnat definiera detta bättre när jag fortfarande hade en läkare att gå till. Så jag kunnat beskriva energibristen tydligare än bara ”jag är trött hela tiden”. För nu kan jag se en skillnad och ge exempel på den. När de båda dyker upp vid olika tillfällen och är frånvarande helt mellan varven. Förut fanns både trötthet och energibrist där helahelahela tiden.

 

Inte för att läkaren kunnat göra mer än att skriva in det i mina intyg. Det finns ju ingen medicin direkt. Inte för att jag tror att jag fått rätt till sjukpenning ändå. Faktiskt inte. Men jag hade ändå velat kunna gå tillbaka i tiden och få säga vad jag vet idag. Bara för att. 

 

Lillemmish - mode - inspo - mamma

vackra blommer

kram

Svar: Tack så mycket :)
bylittlenea.blogg.se

Karin

Detta är ett intressant resonemang. Bra distinktion, att skilja mellan trötthet och låg energi, det ska jag ta med mig. Ofta känns det väldigt trubbigt att säga att man är trött, det är en för dålig beskrivning när energilösheten sätter in. Känner så väl igen din beskrivning, att ingenting funkar varken mentalt eller kroppsligt, det är bara att ligga och andas tills det blir bättre. Just det där kompromisslösa i energilösheten, att den inte är tänjbar, var väldigt bra uttryckt. Tack!
Kram Sofia

Svar: Det är skönt att andra verkar förstå hur jag menar. Det är väldigt nyligen som jag själv börjat kunna skilja på dem på det här viset och börjat känna att de måste skiljas åt. För som du skriver så är trött inte alltid rätt ord för hur det känns i kroppen. Kram <3
bylittlenea.blogg.se

Anonym

Jag märker att jag ofta blir så där totalt golvad av energilöshet, som du beskriver, vid ägglossning. Orkar knappt röra kroppen, håglös och vill helst bara ligga ner. Framförallt en fysisk upplevelse, som att väga 100 kg extra plötsligt. Det kan komma av bakslag också, men sen jag började föra enkla anteckningar om mitt mående under menscykeln har detta blivit väldigt tydligt. Det kan vara skönt att veta att den plötsliga energilösheten inte beror på att jag "misskött" mig utan helt enkelt på mina hormonnivåer.
Men ibland är det bakslag och stress också förstås. Hjälper att veta lite om sig själv tycker jag.

Svar: Åh, väldigt intressant. Eftersom jag har haft hormonspiral i några år har jag ingen direkt cykel att gå efter, men kanske finns den där ändå. Ska kika tillbaka lite och se om jag kan se något slags mönster. Inte konstigt egentligen om ägglossning och mens påverkar oss på det viset. Verkligen inte konstigt. Det händer ju en hel del i kroppen och när vi inte har marginaler till det så är det inte förvånande att vi kraschar ihop med jämna mellanrum.
bylittlenea.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress