Ljudbokslistan
 
Jag vet att det finns fler där ute som gillar böcker, precis som jag. Jag har slukat böcker hela mitt liv tror jag. Hur som helst. Sedan utmattningen tog över min hjärna har det varit svårt och tungt att ta sig igenom långa texter vilket är anledningen till att jag valt att lyssna på böcker senaste månaderna istället för att läsa dem. Jag är så väldigt tacksam för möjligheten att kunna lyssna på ljudböcker när läsandet inte funkar som det borde. 
 
Så här vill jag dela med mig av en liten lista på böcker jag har lyssnat på under tiden sedan jag skrev om det sist.
 
  • Kraften - Siri Pettersen Fortsättning på serien om Korpringarna. De första två delarna lyssnade jag på under våren. (Fantasy och dystopier är vanligt förekommande i mina listor FYI).
 
  • Eligible - Curtis Sittenfeld Stolthet och fördom förlagd till USA i nutid. Vad skulle Liz, Jane, Darcy och Bingley ha för sig om de levde i vår tid. Vädligt rolig och smart historia måste jag säga, som har läst originalet många gånger och älskat Austen sedan tonåren :) 
  • The picture of Dorian Gray - Oscar Wilde Klassiker som jag inte hade läst än. 
 
  • Här ligger jag och blöder - Jenny Jägerfeld Ungdomsroman med skönt språk och en hel del som faktiskt berör. Jag ramlade över den här bara. Är ingen tonåring längre och kanske inte kan relatera helt, men den dröjde sig ändå kvar efteråt. 
 
  • Middagsmörker - Charlotte Cederlund Pga två saker: Samisk. Fantasy. (Den som varit uppmärksam kan ha sett min tatuering på armen rulla förbi här i flödet? Det är ett gäng samiska gudinnor i alla fall. Min enda tatuering, gjord för ganska precis ett år sedan).
 
  • Veronika decides to die - Paulo Coelho En väldigt tänkvärd berättelse om vad som gör livet värt att leva egentligen. 
 
  • American gods - Neil Gaiman Oh my god! Hur har jag kunnat missa den här tidigare? Proffsigt producerad ljudbok med olika skådespelare till ALLA karaktärer i boken! 18 timmars lyssning och jag älskade varenda minut! (Boken blir dessutom film i vinter) 
 
  • Mamma är bara lite trött - Sara Beischer Vi kanske får återkomma till den här framöver. Boken handlar om Minna. Som går in i väggen. Den är indelad i ett före väggen och ett efter väggen. Före-biten var väldigt jobbig att ta sig igenom tyckte jag. Jag var tvungen att pausa och göra annat emellanåt... Det startade igång så mycket känslor i mig... Kanske återkommer som sagt. 
 
  • The girl with the lower back tattoo - Amy Schumer Jag vill bli bästa kompis med Amy! Hon är ett geni och har så mycket viktigt (och oviktigt men väldigt underhållande) att säga. Jag älskar Amy! <3 
 
Utöver de här böckerna har jag även upptäckt ett nytt fenomen på ljudbokshimlen: serier. Alltså ljudboksserier skrivna enbart för att lyssnas på. Jag har dels lyssnat på Virus, skrivet av Daniel Åberg för Storytel. Det är en serie i 10 delar (ca 1 timme per del) om ett virus som bryter ut och inom loppet av ett par dygn har ödelagt hela Stockholm (och antagligen resten av världen) och några människor som försöker överleva när allt annat dött. Säsong 2 kommer under vintern. 
 
Idag lyssnade jag dessutom klart på P3s serie De dödas röster skapat av Sara Bergmark Elfgren. Så sjukt spännande (och läskig om du frågar mig). Men serier...bra grej där ändå. 
 
Dessutom, för bara ett par veckor sedan kände jag att det var dags att göra ett nytt försök med de skrivna orden. Och vet ni vad? Det känns riktigt bra att kunna läsa igen. Det är riktigt, riktigt härligt! Jag har sugits in i boken på samma vis som jag gjorde innan hjärnkontoret stängde igen någon gång förra hösten. Jag kommer ändå fortsätta att lyssna på både böcker och poddar, men det är något speciellt med att kunna stirra på papperssidor fyllda av tecken och förflytta sig själv till andra världar. Jag har gjort lite småförsök hela tiden, till att läsa, men har ibland fått huvudvärk eller helt enkelt börjat tappa bort mig själv efter en liten stund. Nu har det funkat att läsa och jag hoppas att det kan fortsätta göra det. Vad jag läser? Tredje boken om Quentin Coldwater: The magicians av Lev Grossman. (Jag vet, jag är lite nördig) 
 
På engelska dessutom.
 
Bra där hjärnan! Whoop whoop!  
 
 
Anonym

Jag har precis lyssnat på hela Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit. Otroligt bra! Har inte läst dem tidigare. Fint tempo för en trött hjärna och så fina beskrivningar av det mänskliga. Och förstås skrämmande aktuell i dessa tider av flyktingkris och främlingsfientlighet. Ett varmt tips!

Och för lite mer levnadsöden och feminism, triologin om Maj av Kristina Sandberg. Att föda ett barn tror jag första boken heter. Kan tipsa om hennes sommarprat från 2015 också. Otroligt bra!

Fast inte så mycket fantasy förstås :)

/Boel

Svar: Toppenbra tips! Gillar även historiska romaner och framförallt gripande levnadsöden så tack :) Har inte läst utvandrarböckerna, bara sett musikalen när den kom på 90-talet och jag älskade den. Det jag aldrig fastnat för riktigt är deckare faktiskt. Tur att det finns mycket annat att läsa. Kram :)
Linnéa

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress