Måndagslänkarna - tema personlighet
Yaay måndag! 
 
Efter ett par bättre veckor, med några riktigt, riktigt fina dagar, mycket mer energi än vanligt och bra humör, lekfullhet och fina aktiviteter sjönk orken en aning under helgen. Trots de peppiga inläggen från min sida (både smoothie och DYI-krukan gjordes ju under mina mer energifyllda dagar) har jag alltså kännt mig tröttare och mer orkeslös några dagar. Till och med sovit en stund nästan varje dag, vilket jag inte gjort på länge. Förra veckan bjöd på ett kort möte med chefer som i sig inte var jobbigt, men som ändå alltid tycks trigga igång något i efterhand. Lite oro och ångest, några dubbla hjärtslag och så tröttheten som kom av att påminnas om verkligheten igen. Att jag ibland måste lyfta blicken och planera framåt. För hur känner jag egentligen inför att börja jobba 25% i augusti? Jag vet inte, det är ett litet tag kvar. Både nära och långt bort. Det enda jag vet är här och nu. De vill planera, men jag kan inte planera. Kan inte lova något alls. En arbetsterapeut ska snart ta kontakt med mig i alla fall, för att se om hen kan hjälpa mig (eller kanske min arbetsgivare??) att skapa bättre förutsättningar i arbetsmiljön så min återgång kan bli bättre. Jag känner mest att jag inte längre kan vara den som tar ansvar för allt detta, inte just nu. Att förändringar som behöver göras faktiskt görs. Det lämnar jag åt andra. Mitt fokus är att komma på mina egna fötter, få stadig mark under mig själv, kunna stå på mina egna ben. Hur och vart de benen bär mig visar sig, men företaget får någon annan ta ansvar för. Jag kan inte styra upp allt, ha alla svar och lösningar eller hållas ansvarig för att jag inte hanterar rådande arbetsmiljö längre. 
 
Trots ovanstående mening dyker jag ändå i mig själv väldigt mycket. Det är spännande, skrämmande och intressant. Jag tänker att ju mer jag förstår mig själv desto bättre kan jag hjälpa mig själv att må bra och utvecklas under resten av mitt liv. Jag har åsidosatt mig själv för andra tillräckligt länge och jag har börjat inse att jag nog kommer bli en bättre förälder, fru, vän och kanske en dag - medarbetare om jag kan begripa mina egna behov samt ta hand om dem på rätt sätt framöver. Främst för mitt eget välmåendes skull!
 
Så temat för veckans länkar är alltså personlighet. För egen del har jag upptäckt saker med mig själv som påverkar hur min hjärna kopplar, associerar, fungerar och vad som kan vara fördelar och nackdelar med mina olika drag. Mycket är medfött och somligt har jag ägnat ett liv att kämpa emot, för att jag inte förstod det. Jag hoppas att ni hittar något ni har nytta av själva: 
 
  • 16 personality type test Ett test för att få fram olika personlighetstyper. Jag gjorde detta test nyligen, men håller resultatet för mig själv tillsvidare. Det ska vara baserat på forskning, men jag gissar att en ändå får ta det hela med en nypa salt och kanske inte lägga all sin tro till detta. 
 
  • Personlighetstyp.se - Här kan en göra ett test på svenska. Jag har inte testat denna än, men kanske kan det vara en fördel att prova lite olika varianter. Bara att svara på frågorna kan få en att fundera lite över hur en fungerar i jämförelse med andra. 
 
  • Introvert - Vad betyder det? En sak jag kommit på med mig själv är att jag ju är introvert, alltså att jag inte är bekväm med att stå i centrum, att jag bygger upp energi när jag är ensam (tappar energi bland mycket folk), att jag tänker efter innan jag handlar mm. Mer info om du följer länken. Här finns även ett test om en är osäker på var en ligger på introvert-extrovertskalan. Att upptäcka detta om mig själv gav mig större förståelse för vad jag behöver och vad som snor energi från mig. 
 
  • HSP högsensitiv personlighet - Introvert eller extrovert kvittar, bland oss finns ett antal högsensitiva personer. Människor som liksom tycks ha ett känsligare nervsystem och känselspröten ute något längre än andra vilket gör att de uppfattar och upplever omgivningen på ett annat vis. Tidigare, starkare och plockar upp småsaker som icke-HSP inte gör. Dett är intressant tycker jag, att yttre stimuli kan påverka oss olika starkt gör så klart att vissa av oss kanske får jobba mer för återhämtning än andra. Att uppleva saker starkare och intensivare kan vara både en tillgång och något som sliter. 
 
  • Synestesi - Artikel om synestesi i National Geographic som åtminstone var intressant för mig. Jag hörde om synestesi för ett år sedan och förstod då att jag ju är synestet. Jag trodde att det funkade likadant för alla, men tydligen gäller det bara en del av oss. Jag har tidigare berättat om att veckodagar, månader, år, decenium och århundraden har färger för mig. Varje veckodag har en färg och struktur. När någon säger måndag eller torsdag så dyker färgen och strukturen för de dagarna upp i mitt huvud - det är en ofrivillig samreaktion mellan två sinnen i hjärnan :) Här är mina ord om detta. Och jag kan fortfarande inte begripa att inte alla andra upplever samma sak som mig ;) 
 
Har ni fler exempel som hör till ämnet så tipsa gärna! Att inse att vi alla funkar lite olika samt hur vi själva funkar kan ge oss större möjlighet att hitta rätt typ av återhämtning och hur vi ska göra för att må så bra som möjligt. Det som funkar för mig kanske inte funkar för dig. Även om det givetvis finns mycket som fungerar generellt. Vad har varit viktiga insikter för dig och vad vill du dela vidare till andra? 
 
ISA

åh sånt här tycker jag är intressant! Är så fascinerad av hjärnan ändå.. jag är själv HSP så det skriker om det.. men de andra känner jag inte till så mkt om!

Svar: Visst är det spännande med hjärnor och att lära sig mer om hur vi fungerar. Vi är ju olika och ibland glömmer man det. Hoppas du hittar något intressant bland de andra länkarna.
Linnéa

Alldamnstories

Så intressant! Jag jobbade med sånt här innan jag gick in i väggen, vi testade ledare mm och bland annat för utveckling men också i second opinion i rekryteringar mm. Det är såååå intressant! Jag har gjort tusen olika tester men summa summarum är jag kreativ, introvert, eftertänksam, gillar inte att behöva komma med snabba svar, behöver tid att tänka, jobbar bäst i egna projekt, typisk skapande person och analytisk och specialistimriktad. Man lär sig så mycket om sig själv genom dessa tester!

Svar: Visst är det intressant och nyttigt att förstå mer om sig själv. Vissa test får en kanske ta lite lättare på, men om en svarat ärligt blir svaret en fingervisning om ens karaktärsdrag. Även att bara fundera på vilka svarsalternativ som känns mer eller mindre intressanta kan ju starta igång funderingar :) spännande grejor!
Linnéa

http://www.nestorforlag.se/blogg-2/

Tack för tipsen. Får jag genast kolla igenom. Och tack för att du delar med dig av dina erfarenhet i bloggen! Kram

Svar: Tack! Hoppas du hittar något intressant och roligt att du uppskattar mina texter. Min förhoppning är att vi ska kunna prata mer öppet om utmattning, psykisk ohälsa och om att inte må bra i allmänhet. Genom mer öppenhet kanske fler kan få hjälp tidigare och slippa springa in i väggen. Ha en fin dag!
Linnéa

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress